Naslovnica Svet & EU Poglobitev unije kapitalskih trgov za stabilnost in konkurenčnost EU

Poglobitev unije kapitalskih trgov za stabilnost in konkurenčnost EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Svoje zasedanje na nivoju Sveta EU so te dni opravili še najvišji predstavniki finančnih ministrstev držav EU. Na vsebinsko bogatem sestanku o bančnem segmentu delovanja EU je bilo poleg ostalega govora tudi o poglobitvi unije kapitalskih trgov in o poglobitvi unije bančnih trgov. 

 Poglobitev unije kapitalskih trgov za stabilnost in konkurenčnost EUZadnje letošnje zasedanje ‘finančnikov’ Sveta EU (foto: gov.si )

 

S Sveta EU so pojasnili, da je ‘Unija kapitalskih trgov’ pobuda EU, katere cilj je še bolj povezati kapitalske trge držav članic EU. Hkrati naj bi bila ta Unija tudi eno od glavnih orodij za diverzifikacijo virov financiranja podjetij, s katerim se lahko zagotovijo ove naložbene priložnosti za širok krog državljanov, vključno z malimi vlagatelji. Med ostale prednosti združevanja kapitalskih trgov štejejo tudi uspešnejše blaženje gospodarskih pretresov prek zasebnih kanalov, krepitev vloge evra na mednarodni ravni in usmerjanje potrebnega zasebnega financiranja za prehod na zeleno gospodarstvo.

Primerno delujoča unija kapitalskih trgov lahko skupaj z ‘Bančno unijo’ prispeva k tudi povečanju čezmejnih kapitalskih tokov in s tem okrepi gospodarstvo EU. Sicer Bančno unijo trenutno sestavljata dva stebra – enotni mehanizem nadzora in enotni mehanizem za reševanje bank. Vendar pa manjka 3. steber – enotna shema jamstva za bančne vloge v območju evra (EDIS). »Potem ko so bili ministri letos osredotočeni na vzpostavljanje proračunskega instrumenta za konvergenco in konkurenčnost ter reformo ESM, bo naslednje leto v središču pozornosti finančnih ministrov dokončanje Bančne unije.

Slovenija podpira vzpostavitev tretjega stebra, ob tem pa je za nas bistveno, da se pred vzpostavitvijo skupnega kritja izgub iz naslova jamstva za depozite v zadostni meri zmanjšajo tveganja v bančnem sektorju EU,« pa so  glede tega pojasnili z Ministrstva za finance RS (MF). Poleg tega bo EU kmalu izpolnila prvotni akcijski načrt iz leta 2015, s katerim so želeli okrepiti finančno stabilnost in zmogljivost EU. Vseeno pa danes regulativne in druge ovire še vedno preprečujejo povsem nemoten pretok kapitala, dostop do finančnih produktov in storitev v finančnem sektorju. Zato Svet EU vztraja, da je treba še dodatno poglobiti unijo kapitalskih trgov ter je za aktivnosti v tej smeri tudi določil 6 primarnih ciljev.

Prvi cilj je omogočiti boljši dostop do financiranja za podjetja EU, zlasti za mala in srednja podjetja (MSP). Sledi odprava strukturnih in pravnih ovir zaradi povečanja čezmejnih kapitalskih tokov, pa zagotavljanje spodbud in odstranitev ovir za naložbe dobro obveščenih malih vlagateljev, podpora prehodu na trajnostna gospodarstva, izkoriščanje tehnološkega napredka in digitalizacije ter kot zadnji cilj izboljšanje globalne konkurenčnosti. Sedaj pa bodo morali pripraviti podrobni seznam nadaljnjih konkretnih ukrepov, ki bi lahko pripomogli k doseganju teh ciljev v praksi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.