Naslovnica Slovenija Podnebne politike bodo oblikovali strokovnjaki

Podnebne politike bodo oblikovali strokovnjaki

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je potekala konstitutivna seja novega Podnebnega sveta. To telo bo odslej aktivno delovalo kot znanstveno-posvetovalno telo Vlade RS pri načrtovanju in izvajanju podnebnih politik. Glede na vse hujšo podnebno krizo mu dela zagotovo ne bo zmanjkalo…
Podnebne politike bodo oblikovali strokovnjaki

Prizor s konstitutivne seje Podnebnega sveta (foto: MOPE)

Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) prihaja novica, da je bil pravkar ustanovljen nov ‘Podnebni svet’. V njegovi zasedbi je devetčlanska ekipa, ki prihaja iz treh različnih akademskih oz. strokovnih okolij. Štirje člani sveta so bili imenovani po predlogu slovenskih javnih univerz in sicer so to dr. Žiga Zaplotnik, prof. dr. Niko Samec, prof. dr. Andreja Kutnar in prof. dr. Dunja Bandelj.

Trije strokovnjaki za podnebne zadeve so bili imenovani po predlogu Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) – prof. dr. Hojka Kraigher, prof. dr. Franci Gabrovšek in prof. dr. Griša Močnik, zadnja dva pa po predlogu nevladnih organizacij – dr. Maja Simoneti in dr. Jonas Sonnenschein. Predsednika sveta je postal dr. Žiga Zaplotnik (Fakulteta za matematiko in fiziko), njegov namestnik pa dr. Jonas Sonnenschein (Umanotera).

Podnebni svet bo v svoji svetovalni vlogi oblikoval strokovna mnenja in priporočila Vladi RS glede obstoječih in novih ukrepih podnebnih politik ter tudi glede skladnosti z mednarodnimi ter EU zavezami s področja podnebnih sprememb. Tako naj bi že na naslednjih sejah obravnavali aktualne predloge zakonov na področju podnebnih sprememb in tudi osnutek posodobitve Celovitega energetskega in podnebnega načrta Slovenije.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.