Naslovnica Svet & EU Po Siriji, Iraku, Cipru in Somaliji turška vojska odhaja še na avanturo v Libijo

Po Siriji, Iraku, Cipru in Somaliji turška vojska odhaja še na avanturo v Libijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Po poročanju tujih in lokalnih medijev se v predmestjih libijske prestolnice Tripoli nadaljujejo boji med Libijsko nacionalno vojsko (LNA) in vojaškimi enotami vlade Nacionalnega sporazuma (GNA). Turški predsednik Erdogan namerava pravkar pomagati GNA s tem, da  bo poslal svojo vojsko v Libijo, pa čeprav tvega vojaški konflikt s celo vrsto držav vzhodnega Sredozemlja, domnevnimi zaveznicami iz zveze Nato in celo z Rusijo. 

Turčija ima svojo vojaško bazo tudi v Somaliji, v današnjem terorističnem atantantu v Mogadišu sta na primer umrla tudi dva Turka (foto: commons.wikimedia.org/VOA)

 

Libijska nacionalna vojska (LNA) je v zadnjih dneh sprožila novo ofenzivo, da bi dokončno zasedla libijsko glavno mesto Tripoli. Danes so enote generala Haftarja zasedle strateško pomembno avtocestno povezavo med letališčem in mestom, bližnje rezervoarje za gorivo in več okoliških območij, med katerimi je tudi nekdanji generalni štab libijske vojske. Visoki predstavniki LNA sedaj trdijo, da so njihove čete oddaljene samo še 4 km od središča Tripolija.

Poleg tega so povedali tudi, da naj bi bilo v spopadih okrog letališča ubitih veliko nasprotnikov iz vrst vojaških sil vlade Nacionalnega sporazuma (GNA). Sile GNA pa so zanikale kakršno koli napredovanje LNA in trdijo, da so njihove čete ponovno zasedle letališko avtocesto. Vendar pa podobno, kot LNA ni navedla nobenega dokaza o številu žrtev, tudi GNA ni predložila nobenega dokaza, da je si s protinapadom povrnila predhodno izgubljene položaje.

Medtem pa se libijska državljanska vojna utegne preleviti v precej večji konflikt. Turški predsednik Erdogan namerava po prošnji GNA vsak hip poslati svoje vojaške sile in sirske plačance na pomoč vladi GNA, potem ko se je z njo dogovoril o delitvi praktično celotne vzhodne polovice Mediterana na libijsko in turško ekonomsko cono. V odgovor je Egipt takoj napovedal vojaško podporo LNA, Grčija pa je naslednjega dne poslala svojega predstavnika na pogovore z vodstvom LNA v Benghazi.

LNA tako trenutno pomagajo predvsem Egipt, Združeni arabski Emirati, Savdska Arabija, Francija in Grčija, pa tudi vojaški plačanci iz Rusije in Sudana. Širjenja novega otomanskega imperija po vzhodni polovici Mediterana pa močno skrbi tudi vlade Cipra, Libanona in Izraela, medtem ko ima vlada Sirije Turke na grbi že od začetka državljanske vojne. Na strani vlade GNA, ki jo sicer priznavajo Združeni narodi, pa so bolj ali manj le Turčija in Katar. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.