Naslovnica Svet & EU Po 27 letih bodo mednarodni spor rešili – z eno samo besedo!

Po 27 letih bodo mednarodni spor rešili – z eno samo besedo!

Avtor: Spletno Uredništvo

Sicer gre vsako miroljubno rešitev mednarodnega spora pozdraviti, sploh, če se dogaja na Balkanu. Vendar so tokrat Grki in Makendonci potrebovali 27 let, da so se končno dogovorili glede imena makedonske države. Makedonija naj bi tako po neuradnih vesteh v kratkem postala Severna Makedonija. Na srečo se v teh 27 letih Grki in Makedonci zaradi ene besede niso spopadli, kar bi že malce komično situacijo spremenilo v tragedijo.

  Macedon EmpireAleksander Veliki je v 13 letih osvojil vsa ozemlja od Balkana do Indije, njegovi ‘potomci’ pa so potrebovali 27 let, da se dogovorijo za eno besedo (foto: i.m.wikipedia.org)

 

Balkanski polotok je od leta 1991 (širše gledano pa kar v zadnjih 150 letih) doživel preveč vojn, da bi si ubogi prebivalci lahko privoščili še kakšno dodatno. Zato je potrebno pozdraviti dejstvo, da so se Makedonci in Grki končno dogovorili glede imena Makedonija in da so do dogovora prišli po mirni poti. Zagotovo pa bi se lahko dogovrili že zdavnaj.

Zaplet se je namreč začel leta 1991, ob razpadu SFR Jugoslavije. Tedanja Socialistična republika Makedonija je namreč postala samostojna država, Grki pa so takoj zahtevali, da spremeni ime. Pravzaprav so to tudi dosegli, saj se je v vseh uradnih mednarodnih dokumentih do danes uporabljalo naziv FYROM (Former Yugoslavian republic of Macedonia – po slovensko nekdanja jugoslovanska republika Makedonija).

Grki so zahtevo utemeljevali stem, da je beseda Makedonija povezana izključno z njihovo zgodovino, saj je bila Makedonija v antiki sestavni del Grčije, najbolj slaven makedonski vladar Aleksander Veliki pa je svoj imperij razširil vse do Indije. Sedanja Makedonija z Grčijo nima nič, z izjemo dejstva, da je tudi na grški strani meje živela slovanska manjšina, na makedonski strani pa ni bilo Grkov.  

Že za časa obstoja Jugoslavije so obstajale občasne napetosti, a se nikoli niso prelevile v večje incidente. Po razpadu SFRJ pa so Grki vstop Makedonijev EU (in še kam marsikam drugam) pogojevale s spremebmo imena. Seveda se makdonci niso ustrašli in so trmasto vztrajali pri svojem. Po 27 letih pa so očitno našli salomonsko rešitev – besedi Makedonija bodo predvidoma do sobote dodali še besedo Severna (druge možnosti so bile Zgornja, Nova, ali Slovanska Makedonija).       

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.