Naslovnica Slovenija PZS izdaja vodnik Po poteh 14. divizije in išče nove markaciste

PZS izdaja vodnik Po poteh 14. divizije in išče nove markaciste

Avtor: Spletno Uredništvo
Planinska zveza Slovenije je v zadnjih dneh spomnila na vse tiste, ki se v Sloveniji strokovno posvečajo markacijam, saj potrebujejo kadrovsko pomoč. Prav tako je Planinska zveza Slovenije povabila na novinarsko konferenco in mini-pohodu ob izidu planinsko-zgodovinskega vodnika ‘Po poteh XIV. divizije’.
PZS izdaja vodnik Po poteh 14. divizije in išče nove markaciste

Prostovoljni markacist Mladen Živković, prejemnik diplome A. Knafelca 2021 za življenjsko delo (foto: osebni arhiv M.Ž.)

Ob izidu planinsko-zgodovinskega vodnika ‘Po poteh XIV. divizije’ je Planinska zveza Slovenije pripravila tiskovno konferenco, ki bo na vrsti v torek 17. maja ob 11. uri in sicer na Žlebnikovi domačiji, ki se nahaja v Šentvidu pri Zavodnju nad Šoštanjem. Pred tem bo organiziran enourni pohod po Vezni planinski poti XIV. divizije od Andrejevega doma do Žlebnikove domačije, vse v Šentvidu pri Zavodnju.

Pri Žlebnikovi domačiji je padel partizanski pesnik Karel Destovnik – Kajuh, katerega 100-letnico rojstva se obeležuje prav letos. Čas za izdajo planinsko-zgodovinskega vodnika ‘Po poteh XIV. divizije’, katerega avtor je Franci Horvat, ne bi mogel biti bolj primeren. Avtor bo tudi osebno prisoten na dogodku. Druga novica s PZS pa se tiče varnosti, oziroma vseh tistih ljudi, ki skrbijo za varne poti obiskovalcev slovenskega gorskega sveta.

PZS namreč potrebuje sveže moči, oziroma išče več ljudi za strokovno delo z markacijami. »Obiskovalci gora se pogosto šele v megli, temi, na uničeni poti ali ko zaidemo, zavemo pomena markacij, usmerjevalnih tabel in urejenih poti, ki nam omogočajo varnejši in brezskrbnejši obisk gora. Za tem pa stoji skoraj 900 markacistov PZS, ki planinske poti nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno, za dobro vseh nas.

Registrirani markacisti so v preteklem letu za delo na planinskih poteh namenili skoraj 37.000 prostovoljnih ur, zaradi vse večjega obiska gora pa imajo vedno več dela, zato si želijo in potrebujejo nove in pomlajene moči,« pravijo na PZS, kjer skrbijo za celotno slovensko mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot 10.000 kilometrov in tudi za okrog 2.000 kilometrov turno-kolesarskih poti.

Pri PZS je trenutno registriranih 884 markacistov in inštruktorjev markacistov, vsak med njimi pa v povprečju skrbi za nekaj več kot 11 kilometrov planinskih poti. S PZS so spomnili še, da Knafelčeva markacija, ki je en od simbolov slovenskega planinstva, letos praznuje okroglih 100 let.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.