Naslovnica Slovenija Planinci so ubogali in tako olajšali delo reševalnim službam

Planinci so ubogali in tako olajšali delo reševalnim službam

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob razglasitvi izrednih razmer zaradi pandemije koronavirusa so v Planinski zvezi Slovenije vse planince pozvali, naj se odpovedo vsem dejavnostim v gorah, da ne bi dodatno obremenjevali reševalcev in zdravstvenega osebja. Sedaj so potegnili črto in ugotovili, da so se, razen redkih izjem, Slovenci držali priporočil.

Planinci so ubogali in tako olajšali delo reševalnim službamVojaški helikopterji v zadnjem času niso izgubljali dragocenih ur za reševanje neodgovornih posameznikov (foto: SV/gov.si) 

 

S Planinske zveze Slovenije (PZS) so pohvalili obiskovalce gora, da so upoštevali navodila in v času izrednega stanja med pandemijo koronavirusa niso tvegali z izleti v gore. Vse od razglasitve izrednih razmer sredi marca pa do izteka meseca aprila je bilo namreč posredovanj gorskih reševalcev v gorah izjemno malo, odgovorno obnašanje planincev pa potrjujejo tudi podatki Generalštaba Slovenske vojske.

»Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so aprila trikrat poletele na pomoč v gore, 32-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in dvakrat sodelovale pri gašenju. Pri tem so prepeljale 36 poškodovanih ali obolelih in skupaj ‘naletele’ 50 ur,« so pojasnili s Slovenske vojske.

Skupno so od začetka leta dežurne posadke 37-krat posredovale pri reševanju v gorah, torej je bilo v prvih dveh mesecih posredovanj kar 34, po razglasitvi izrednih razmer pa v naslednjem mesecu in pol le 3 intervencije. Tako so bile sile helikopterske nujne medicinske pomoči nenehno na voljo za vse ostale nujne primere, posredovale pa so kar 133-krat. Od tega je 12-krat šlo za prevoz inkubatorja ter trikrat za gašenje požarov, skupno so prepeljale 186 poškodovanih ali obolelih oseb in na pogorišča odvrgle 75.000 litrov vode.

S PZS so pa so spomnili, da je kljub postopni odpravi nekaterih omejitev, ob vseh pohodniških in gorskih aktivnostnih absolutno nujno še naprej spoštovati vsa klasična alpinistična opozotila o previdnosti in tudi vse aktualne zdravstvene ukrepe o varni razdalji, razkuževanju…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.