Naslovnica Gospodarstvo Vrednotnice namesto čakanja na denar

Vrednotnice namesto čakanja na denar

Avtor: Spletno Uredništvo

V boju proti posledicam pandemije koronavirusa je Državni zbor prejšnji teden sprejel zakon, ki bo olajšal poslovanje turističnega gospodarstva in najbrž tudi življenja potrošnikov. Po novem lahko turistične agencije za potovalne aranžmaje, ki so bili odpovedani zaradi epidemije COVID-19, namesto vračila sredstev izdajo vrednotnice. A le, če se vplačnik aranžmaja strinja.

Vrednotnice namesto čakanja na denarPotrošniki, ki so vplačali potovanja, bodo lahko sedaj sami odločali, kaj bo z njihovim denarjem (foto:SJ)

 

Državni zbor je prejšnji teden sprejel ‘Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo’. Zakonska novost pravi, da lahko turistične agencije namesto vračila sredstev za potovalne aranžmaje, ki so bili odpovedani zaradi pandemije koronavirusa, izdajo posebne vrednotnice.

»Vrednotnica se glasi na prinosnika in omogoča unovčljivost v 24 mesecih od izdaje. Če potrošnik izdane vrednotnice ne unovči v 24 mesecih od izdaje, lahko v 14 dneh po preteku tega obdobja od organizatorja potovanja zahteva, da mu v 14 dneh od prejema zahtevka vrne znesek, na katerega se glasi vrednotnica. Za izdano vrednotnico jamči organizator potovanja z vsem svojim premoženjem,« sporočajo s Tržne inšpekcije RS.

Vrednotnice se bodo izdala za vsa potovanja, ki so bila že doslej odpovedana zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin ob izbruhu pandemije koronavirusa. Vseeno pa to pa ne pomeni, da bodo vsi vplačani aranžmaji avtomatsko postali vrednotnice. Vplačnik aranžmaja se mora namreč s tem preoblikovanjem strinjati, v nasprotnem primeru pa lahko od turistične agencije zahteva vračilo vseh plačil. Agencija mu bo morala ves denar vrniti v roku 12 mesecev, a šele po koncu pandemije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.