Naslovnica Slovenija Planinci naj tokrat raje ostanejo v nižjih legah ali kar doma na toplem

Planinci naj tokrat raje ostanejo v nižjih legah ali kar doma na toplem

Avtor: Spletno Uredništvo

Planinska zveza Slovenije je po zadnji izdatni pošiljki snega opozorila na veliko nevarnost snežnih plazov. Razmere dodatno poslabšujejo precejšnja temperaturna nihanja in spremenljive lokalne vetrovne razmere.

 Planinci naj tokrat raje ostanejo v nižjih legah ali kar doma na toplem

Te dni je močno povečena nevarnosti sprožanja snežnih plazov (foto: Matjaž Šarkezi/PZS) 

 

Planinska zveza Slovenije (PZS) je pravkar izrecno opozorila na močno povečana tveganja v gorskem svetu. V visokogorju je namreč nastala debela snežna odeja, ki jo je močan veter marsikje znatno preoblikoval. Vetru izpostavljena mesta so namreč močno spihana in ponekod tudi poledenela. Poleg PZS pa je alarm za precej večjo nevarnost plazov zazvonila tudi Agencija RS za okolje (ARSO).

»Nov sneg se bo marsikje slabo sprijel s podlago, obenem pa se bodo zaradi preobremenitev stare snežne odeje spontano prožili tudi kložasti snežni plazovi, na severnih in severozahodnih pobočjih bodo nastale nove klože. Zlasti nevarne bodo strma pobočja, grape in strmejša travnata pobočja, kjer bodo možni tudi talni snežni plazovi,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da obisk gora danes in v naslednjih dneh absolutno odsvetujejo.

Poleg tega so dodali, da se bo zaradi hladnega vremena snežna odeja v naslednjih dneh le počasi preobražala in stabilizirala. Za tiste, ki vseeno ne bodo vzdržali doma, so na PZS močno priporočili izogibanje višje ležečim in ostalim nevarnim predelom ter opozorili glede obvezne uporabe plazovnega trojčka in vse ostale zimske planinske opreme. K previdnostnim ukrepom sodijo tudi ogled vremenske napovedi, poznavanje terena ter izogibanje samostojnim pohodom.   

»Pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem priporočamo uporabo nahrbtnika z zračnim balonom, pripomočka, za katerega si želimo, da ga ne bi nikoli uporabili,« je še dejal strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.