Naslovnica Gospodarstvo Stanje slovenskih financ ostaja negativno, kar ni nobeno presenečenje

Stanje slovenskih financ ostaja negativno, kar ni nobeno presenečenje

Avtor: Spletno Uredništvo

Direktorat za proračun, Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstvo za finance so pravkar skupaj objavili zadnje letošnje poročilo o državnih financah. Stanje ostaja negativno in sicer smo predvsem zaradi pandemije koronavirusa v prvih 11 mesecih pridelali za 2,63 milijarde evrov primanjkljaja.

 Stanje slovenskih financ ostaja negativno kar ni nobeno presenečenjeLeto 2020, ki se na srečo končuje jutri, je povečalo minus v marsikaterem proračunu (foto: maxpixel.net)

 

Pravkar objavljeni ‘Pregled javnofinančnih gibanj’ je zadnji v letu 2020 in se nanaša na stanje ob koncu meseca novembra, oziroma na prvih enajst mesecev letošnjega leta. Po skupnih podatkih Direktorata za proračun, Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstva za finance je slovenski državni proračun v tem obdobju zabeležil približno 8,35 milijarde evrov prihodkov in skoraj natanko 11 milijard evrov odhodkov.

Točen proračunski primanjkljaj za prvih 11mesecev leta znaša 2,63 milijarde evrov. Takšno stanje je seveda rezultat letošnje pandemije koronavirusa Covid 19. Pri tem so podatki glede prihodkov v proračun Republike Slovenije slabši zaradi opaznega upada gospodarskih dejavnosti v državi, podatki glede odhodkov pa zaradi ukrepov za blaženje posledic epidemije koronavirusa.

Kot vsak mesec pa so poleg številk o državnem proračunu objavili tudi podatke o mesečni realizaciji ostalih treh blagajn javnega financiranja – Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. Tako je skupna konsolidirana bilanca javnega financiranja v prvih enajstih mesecih leta zabeležila približno 16,89 milijarde evrov prihodkov in 19,48 milijarde evrov odhodkov.

Negativna razlika v konsolidirani balanci javnih financ znaša torej natanko 2,59 milijarde evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.