Naslovnica Svet & EU Parlamentarci zahtevajo usklajeno odpravo omejitev na vseh mejah

Parlamentarci zahtevajo usklajeno odpravo omejitev na vseh mejah

Avtor: Spletno Uredništvo

V Evropskem parlamentu so se te dni posvetili tudi sproščanju zapor meja, ki so jih države članice vzpostavile zaradi pandemije koronavirusa. Poslanci so zahtevali, naj države EU ukrepajo usklajeno in čim prej ponovno vzpostavijo običajne mejne razmere v Schengenski zoni.

Parlamentarci zahtevajo usklajeno odpravo omejitev na vseh mejah

V Parlamentu EU zahtevajo od Komisije EU, da naj uskladi odpravo omejitev na vseh notranjih mejah EU (foto: DARS/commons.wikimedia.org)

 

V državah EU je bilo pred izbruhom pandemije prosto gibanje prek maja nekaj samoumevnega, potem pa so se razmere drastično spremenile. Države članice so ena za drugo razglasile izredne razmere in zaprle veliko večino notranjih meja. Sedaj se zdravstveni položaj popravlja, zato se tudi omejitve gibanja sproščajo, evro-parlamentarci pa že zahtevajo, naj se čim prej ponovno omogoči prestopanje meja brez potnega lista.

Pri tem pa poudarjajo, da bi moralo biti odpiranje mej usklajeno in da bi zato morala ukrepe narekovati Evropska komisija, prioriteta pa bi morali biti čezmejni delavci. Očitno torej povsod le niso ukrepali enako kot v Sloveniji, kjer so se čezmejni delavci lahko dnevno vozili na delo v Italijo in Avstrijo. Znano je, da lahko države EU spremenijo režim na mejah, a le začasno. Komisija EU pa naj bi usmerjala vse odprave omejitev.

»Evropska komisija je 13. maja predložila smernice za varno ponovno vzpostavitev potovanj v EU, v katerih je državam schengenskega prostora in članicam EU predlagala, naj postopno odprejo notranje meje EU. Poudarek je na usklajenosti in spoštovanju skupnih kriterijev, ki temeljijo na smernicah Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Če se bo država odločila sprostiti mejo z določeno sosedo, bodo iz te države lahko vstopili državljani katere koli članice EU. Prav tako država, če se bo odločila sprostiti meje s sosedo, ne sme ohraniti zaprtih mej z drugo sosedo, če je v tej podobna epidemiološka situacija,« so namere Komisije EU pojasnili s Parlamenta EU. Odbor za državljanske svoboščine (LIBE) pripravlja tudi resolucijo o stanju v schengenskem prostoru, o kateri naj bi glasovali junija.

Poslanci v Parlamentu EU si prizadevajo za popolno povrnitev prostega gibanja brez meja za osebe, delavce, blago in storitve v schengenskem prostoru – da se ne bi ponovila zgodba iz preteklosti, ko so nekatere države med migrantsko krizo zadržale začasne ukrepe na mejah še za nekaj let.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.