Naslovnica Slovenija Iz prodaje so morali umakniti 778 litrov oljčnega olja

Iz prodaje so morali umakniti 778 litrov oljčnega olja

Avtor: Spletno Uredništvo

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pravkar objavila podatke o lanski akciji, ko je preverjala pristnost in kakovost oljčnih olj v maloprodaji. Rezultati niso najboljši, saj kar ena tretjina vzorcev ni bila skladna s tem, kar je pisalo na deklaracijah.

Iz prodaje so morali umakniti 778 litrov oljčnega oljaDobra novica je ta, da je šlo tudi pri inkriminirani tretjini bolj za malomarnost, kot pa za poskuse goljufij (foto: pixabay.com)

 

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je lani med 5. in 11. oktobrom opravila akcijo preverjanja oljčnega olja, ki je bilo tedaj v maloprodaji v slovenskih trgovinah. Osnovni cilj vseh aktivnosti UVHVVR je bil ta, da so preverili, če so označbe glede pristnosti, kakovosti, dovoljenih poimenovanj in zaščitenega geografskega porekla ustrezne olju v embalaži.

Preverjali so različna slovenska oljčna olja, olja z zaščiteno geografsko označbo ‘Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre’ in olja iz različnih držav članic Evropske unije. V pročilu o opravljenem delu so poudarili, da so oljčna olja v maloprodaji lahko označena le kot deviška in ekstra deviška oljčna olja, oljčno olje – mešanica rafiniranega oljčnega olja in deviškega oljčnega olja ter olje iz oljčnih tropin.

Rezultati nadzora s kemično in senzorično analizo so namreč pokazali, da je bilo največ težav prav s skladnostjo med vsebino in podatki napisanem na embalaži. Med 28 preverjenimi vzorci je bilo skladnih z deklariranimi oznakami 19 vzorcev, kar predstavlja 67,85% in je za malenkost več od dveh tretjin vseh vzorcev, medtem ko je bilo 9 vzorcev, ali približno tretjina, neskladnih.

»Za neskladne vzorce so bili izrečeni ukrepi z odločbo v 9 primerih, od tega v 6 primerih prepoved trženja. Iz prometa je bilo umaknjenih 778,25 litrov olja. Ugotovljene neskladnosti glede senzorike, ki je osnova za določitev ustreznega poimenovanja kategorije in uvrstitve izdelka v kakovostni razred (ekstra, deviško …) kaže, da se bodo morali vsi v verigi od proizvodnje do trženja tej vsebini bolj natančno posvetiti,« so pojasnili na UVHVVR.

Nekaj napak na označbah je bilo sicer prav banalnih, kot na primer namesto gramov zapisani mililitri. Vendar pa je kontrola kakovosti in skladnosti oljčnih olj pomembna predvsem zaradi tega, ker so se v preteklosti v največjih evropski državah proizvajalkah oljčnega olja – Španiji, Italiji in Grčiji pojavile tudi organizirane kriminalne združbe, ki so načrtno zavajale kupce – tako z lažnimi informacijami, kot tudi z vsebino, v kateri so oljčnemu olju primešali cenejša in celo zdravju nevarna olja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.