Naslovnica Gospodarstvo Tri sklopi priporočil za ekonomsko politiko Slovenije

Tri sklopi priporočil za ekonomsko politiko Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je pravkar objavila priporočila za države članice glede ukrepov ekonomske politike za odpravo posledic pandemije koronavirusa. Sloveniji je namenila tri sklope priporočil, od katerih se prvo se nanaša na javnofinančno področje in zdravstvo, drugo na socialne politike in trg dela, tretje pa na likvidnost gospodarstva in prebivalstva, administrativne ovire in spodbujanje investicij.

 Tri sklopi priporočil za ekonomsko politiko SlovenijeKomisija EU ob koncu evropskega semestra oziroma procesa usklajevanja ekonomskih politik objavi specifična priporočila za države članice (foto: piqsels.com)

 

Zadnja priporočila Komisije EU so tokrat malce drugačna kot običajno in pogojena s pandemijo koronavirusa. Sloveniji je Komisija namenila tri sklope priporočil. V prvem, ki se tiče javnofinančnega in zdravstvenega področja, Komisija EU Slovenijo opozarja na potrebo po učinkovitem naslavljanju epidemije in njenih posledic. Ko bo možno, pa bo potrebno v srednjeročnem obdobju zagotoviti vzdržnost javnih financ, s hkratnim povečevanjem investicij.

Nadalje je Slovenijo Evropska komisija opozorila tudi na nujno zagotovitev vzdržnosti zdravstvenega sistema, poudarila pa je tudi na nerešene problematike pomanjkanja zdravstvenih delavcev in reforme sistema dolgotrajne oskrbe. Glede drugega sklopa priporočil, ki se tiče področja sociale, pa bo potrebno zagotoviti ustrezne mehanizme varovanja dohodka delavcev. Prav tako  bo treba zagotoviti tudi ustrezno likvidnost za gospodarstvo in za gospodinjstva, zmanjšati administrativna bremena in pospešiti investicije.

Vse to naj bi pripomoglo k oživljanju gospodarske aktivnosti ter olajšalo prehod v zeleno in digitalno gospodarstvo. Vlada RS pa je opozorila, da so ta priporočila Komisija EU v veliki meri povsem skladna s področji, ki jim je že namenila pozornost prek t.i. ‘protikoronskih paketov’ in da bo vsekakor še naprej delovala v smeri zagona gospodarstva ter oprave posledic pandemije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.