Naslovnica Svet & EU Parlamentarci so se sestali s predsednico Evropske centralne banke

Parlamentarci so se sestali s predsednico Evropske centralne banke

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci Evropskega parlamenta so še zadnjič letos sestankovali s predsednico Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Govora je bilo o nadaljnji politiki banke, o prehodu v zeleno gospodarstvu, o investicijah in finančnih posledicah pandemije koronavirusa.

Parlamentarci so se sestali s predsednico Evropske centralne bankePredsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde (foto: flickr.com/ Alessia Di Padova)

 

Poslanci Evropskega parlamenta, natančneje člani Odbora za ekonomske in monetarne zadeve (ECON) so še četrtič in hkrati zadnjič letos sestali s predsednico Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, sicer tokrat le prek spleta. Slednja je v uvodu napovedala, da se gospodarski obeti Evropske unije zaradi učinkov pandemije slabšajo, predvsem pa je poudarila, da bi morale države članice spodbuditi svoja gospodarstva prek javnih naložb.

Po njeni oceni so bila sicer standardna orodja ECB in orodja, ki si bila posebej vzpostavljena za obvladovanje izjemnih razmer, skupaj z drugimi ukrepi na ravni EU zelo uspešna pri stabilizaciji ekonomskih razmer, kar je preprečilo precej hujše težave. Poslanci pa so se sicer na splošno strinjali, da izjemni časi zahtevajo izjemne ukrepe, a so nekateri opozorili ECB pred prekoračitvami pooblastil, drugi pa zahtevali uporabo dodatnih orodij.

Različna so bila tudi mnenja glede vprašanje, ali bi morala ECB posebej ciljati na podnebne spremembe oz. evropski prehod v ‘zeleno gospodarstvo’, zlasti z nakupi precej večjega števila ‘zelenih obveznic’. »Poslanci so bili zaskrbljeni tudi, ali je olajšanje pogojev, povezanih s programom ECB za dolgoročnejše operacije refinanciranja (TLTRO), postalo drug način financiranja bank, ne pa izpolnitev prvotnega namena – pospeševanja posojil realnemu gospodarstvu,« so zapisali v izjavi za javnost Parlamenta EU.

Govora je bilo še o vlogi pakta za stabilnost in rast v sedanji obliki ter o možnosti vsaj delne ukinitve dolgov, posvetili pa so se tudi blokadi sprejetja dolgoročnega proračuna EU s strani Madžarske in Poljske. Evro-poslanci so namreč predlagali, naj upravni svet ECB dobro preveri negativne posledice blokade za gospodarstvo evroobmočja. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.