Naslovnica Trendi Dve planinski novosti na Slovenskem knjižnem sejmu

Dve planinski novosti na Slovenskem knjižnem sejmu

Avtor: Spletno Uredništvo

V ponedeljek se pričenja 36. Slovenski knjižni teden, ki pa bo tokrat potekal prek spleta. Planinska založba Planinske zveze Slovenije je za to priložnost pripravila dve novosti. ‘Tipanje v neznanem’ je novo knjižno delo rutiniranega knjigopisca Vladimirja Habjana, nov plezalni vodnik ‘Moderne večraztežajne smeri’ pa sta napisala Andrej Grmovšek in Viktor Relje.

Dve planinski novosti na Slovenskem knjižnem sejmuPlaninske novosti knjižnega sjema sta potopisno delo ‘Tipanje v neznanem’ in vodnik ‘Moderne večraztežajne smeri’ (foto: Manca Ogrin)

 

Teden od 23. novembra do 29. novembra bo minil v znamenju 36. slovenskega knjižnega sejma. Zaradi aktualnih zdravstvenih omejitev bo dogajanje prvič prestavljeno v virtualni prostor, oziroma na splet. Tokrat se bodo ljubitelji knjig lahko sprehajali med stojnicami na posebnem spletnem mestu knjiznisejem.si. Med sodelujočimi knjižnimi založbami pa bo tudi Planinska založba Planinske zveze Slovenije (PZS).

Planinska založba PZS bo letos predstavila dve novosti, ki ju povezuje ljubezen do gora, govorita pa o različnih resničnih in tudi razburljivih dogodivščinah. Prva knjižna novost se imenuje ‘Tipanje v neznanem’  inje nastala pod peresom izkušenega urednika Planinskega vestnika ter Planinske založbe PZS Vladimirja Habjana – Haubija. »Bolj kot sam cilj ali dosežek so meni pomembna doživetja. Dosežkov je po mojem, posebej od uveljavitve družabnih omrežij, preveč,« je med drugim o novi knjigi povedal avtor.

V knjigi je zbranih 16 planinskih pustolovščin, ki jih je Habjan opravil med leti 2011 in 2019, poleg slovenskih pa je opisanih tudi veliko tujih gora. Med njimi so tudi nekatere gore na Japonskem, kjer je gorski svet povsem drugačen od alpskega. Druga novost pa je vodnik ‘Moderne večraztežajne smeri’. »To je prvi tovrstni vodnik pri nas. Drži, da so nekatere večraztežajne smeri opremljene že vrsto let, je pa njihovo število zelo poraslo v zadnjih letih, kar je zagotovo v veliki meri vplivalo na to, da je vodnik nastal šele zdaj.

Vodnik je za vse tiste, ki radi plezajo v večraztežajnih smereh, a se zaradi različnih razlogov ne odločijo za klasično alpsko plezanje,« je pojasnila urednica vodnika Marta Krejan Čokl. Avtorja Andrej Grmovšek in Viktor Relja pa sta sicer med plezalci dobro znani imeni, na njunih turah pa ju običajno spremljata boljši polovici – soprogi Tanja in Suzana.

Sicer so letos poleg pri Planinski založbi PZS izdali še zbirko planinskih humoresk ‘Smeh z gora’ (Dušan Škodič), zbirko pravljic in zgodb ‘Čez drn in strn’ (Anka Rudolf), zbirko idrijskih planinskih pripovedi ‘Griči’ (Rafael Terpin), zemljevida ‘Ljubljana in okolica’ ter ‘Slovenska Istra, Kras in okolica’, poleg tega pa tudi Planinski koledar za leto 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.