Naslovnica Svet & EU Parlament EU v boj proti nezakoniti trgovini s hišnimi ljubljenčki

Parlament EU v boj proti nezakoniti trgovini s hišnimi ljubljenčki

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je pravkar napovedal, da se bo odločno posvetil nezakoniti trgovini s hišnimi ljubljenčki. Nezakonita prodaja psov, mačk in drugih hišnih živali je namreč prisotna tudi v državah EU.

Parlament EU v boj proti nezakoniti trgovini s hišnimi ljubljenčkiEvro-poslanci želijo ljudem položiti na srce, naj domače ljubljenčke raje posvojijo kot kupijo (foto: Katlene Niven/flickr.com)

Poslanci Evropskega parlamenta želijo čim prej sprejeti ukrepe, s katerimi bi dodatno zaščitili živali in obenem kaznovali vse, ki sodelujejo v ilegalni trgovini z njimi. Tovrstni nezakoniti posli ustvarjajo visok dobiček ob nizkem tveganju, zato so presenetljivo pogosto lep vir zaslužka tudi za večje kriminalne organizacije. Poslanci v Odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane, so pred kratkim pozvali k oblikovanju skupnega akcijskega načrta EU in k strožjim sankcijam za kršitelje predpisov.

»Psi in mačke so najbolj priljubljene hišne živali v EU in v številnih družinah veljajo za družinske člane. Večini Evropejcev ni vseeno, kako se počutijo njihovi kosmatinci, saj jih 74 % meni, da bi bilo treba hišne živali bolje zaščititi. Trgovina z živalmi lahko povzroči slabe rejske pogoje, kužki in muce so prezgodaj ločeni od matere, živali pa so na dolgih potovanjih, pogosto brez hrane in vode, izpostavljene stresu,« pojasnjujejo s Parlamenta EU.

Poleg tega vsaka ilegalna trgovina z živalmi, ne le s hišnimi ljubljenčki, prinaša tveganje za javno zdravje. Živali pogosto niso cepljene, zato lahko prenesejo steklino, zajedavce  in nalezljive bolezni na druge živali in tudi na ljudi. Spominjamo se ‘ptičje’ in ‘prašičje’ gripe, tudi sedanja epidemija naj bi se v kitajskem Vuhanu začela prav na tržnici  z živalmi. Potrošniki pa zaradi nižjih cen pogosto kupijo hišno žival kar prek spleta, a se ne zavedajo, da so s tem tvegajo zdravje svojih najbližjih in seveda v prvi vrsti tudi svoje zdravje.

»Parlament je v resoluciji leta 2016 pozval k uvedbi skladnega sistema EU za registracijo hišnih živali. Poslanci zdaj od Komisije pričakujejo, da bo pripravila predlog za obvezen sistem identifikacije in registracije mačk in psov v EU ter poskrbela za večji nadzor in strožje sankcije zoper tiste, ki ponarejajo potne liste za hišne živali. Želijo si tudi, da se na ravni EU opredeli reja mačk in psov, saj razlike v standardih dobrobiti živali povzročajo razlike v ceni, ki jih nezakoniti rejci izkoriščajo,« so se sporočili s Parlamenta EU.

Evro-parlamentarci želijo torej v čim krajšem času opredeliti nova pravila EU za vzrejo hišnih živali in spodbujati države članice, naj vzpostavijo registre pooblaščenih rejcev in prodajalcev. O novi resoluciji se bo predvidoma glasovalo že na februarskem plenarnem zasedanju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.