Naslovnica Svet & EU Parlament EU tudi o stanju pravne države v Sloveniji

Parlament EU tudi o stanju pravne države v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslance Parlamenta EU ta teden čaka veliko dela, saj bodo na plenarnem zasedanju glasovali o novi kmetijski politiki EU, razpravljali o farmacevtski strategiji, predlagali novosti na področju zakonitih migracij, spregovorili o energetiki in pandemiji Covida 19, se seznanili z izidi podnebne konference COP26 in se dotaknili problematike policijskega nasilja nad Romi v EU. Posebno poglavje pa bo tokrat namenjeno stanju pravne države v Sloveniji.
Sončni zahod nad Evropskim parlamentom (foto: FB Parliament EU)

Sicer Evropski parlament te dni spet prehaja na hibridno delovanje, ko se zaradi pandemije koronavirusa določene aktivnosti oz. dogodki ponovno selijo tudi na splet. Že jutri bo tako Parlament EU na plenarnem zasedanju glasoval o  reformi skupne kmetijske politike, prek katere naj bi kmetom pomagali premagovati krize, zagotovili večjo podporo za male kmetije in mlade kmete ter uvedli strožje sankcije za kršitelje.

»Mladi, podnebje in podnebni ukrepi so med glavnimi prioritetami proračuna EU za prihodnje leto, o katerem bodo poslanci glasovali v sredo, kar sledi dogovoru s Svetom. Parlament bo najverjetneje odobril povečanje investicij za 479,1 milijona evrov v primerjavi s predlogom Komisije, kar bo koristilo programom, kot sta Obzorje Evropa in Erasmus+,« napovedujejo z Evropskega parlamenta.

Poleg tega bodo razpravljali o farmacevtski strategiji, se posvetili stanju na mejah Belorusije in novostim glede zakonitih migracij, spregovorili o energetiki in o kritičnih surovin, kot sta titan in litij, analizirali sedanje razmere po EU in po svetu glede pandemije Covida 19, se seznanili z izidi podnebne konference COP26 in se dotaknili tudi problematike policijskega nasilja nad Romi v EU.

V sredo popoldan pa je predvidena tudi debata o aktualnem dogajanju v Sloveniji – o medijski svobodi, o spoštovanju temeljnih pravic in o stanju pravne države, s posebnim poudarkom na zamude pri imenovanju evropskih javnih tožilcev. Že dejstvo, da se je med vsemi perečimi aktualnimi izzivi za EU, Slovenija sploh znašla na dnevnem redu Evropskega parlamenta zaradi zgoraj omenjene problematike, pa je najbrž precej zaskrbljujoče.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.