Naslovnica Svet & EU Parlament EU sporoča, da Malti vladajo kriminalci

Parlament EU sporoča, da Malti vladajo kriminalci

Avtor: Spletno Uredništvo

V Evropskem parlamentu so se te dni ukvarjali tudi z umorom malteške novinarke Daphne Caruana Galizia ter zaradi pomanjkanja napredka glede obtožb, povezanih z njenim umorom. Sprejeli so za evropske strukture zelo ostro resolucijo, v kateri opozarjajo na sistemski kriiminal in kličejo po odstavitvi aktualnega prvega ministra Malte Josepha Muscata.

Parlament EU sporoča da Malti vladajo kriminalciPo pokojni Daphne Caruana Galizia so pred kratkim poimenovali novo evropsko nagrado za izredne dosežke na področju preiskovalnega novinarstva (foto: commons.wikimedia.org)

 

Poslanci parlamenta EU so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s sprejetjem resolucije pokazali, da so močno zaskrbljeni zaradi dogajanja na Malti. Parlamentarci EU so se zelo jasno izrekli o sumljivi preiskavi umora malteške novinarke Daphne Caruana Galizia in s prstom naravnost pokazali na predsednika vlade Malte Josepha Muscata. Da bi bilo vse skupaj za Malto in za EU še precej huje, ne obtožujejo le premierja države, ampak tudi celo skupino njegovih najožjih sodelavcev iz vladnih vrst ter še marsikoga.

»Resolucija izpostavlja obtožbe na račun malteškega premierja in zlasti njegovega vodjo kabineta ter nekdanjega ministra za turizem kot tudi drugih članov vlade ter zasebnih podjetij in posameznikov, povezanih z vladnimi krogi, glede korupcije ter pranja denarja. Resolucija obenem izraža obžalovanje, da pri vzporednih preiskavah ‘ni napredka oziroma se niso niti začele’,« so sporočili s Parlamenta EU. Poleg tega so prišli do zaključka, da so danes na Malti resno ogrožene pravna država, demokracija in temeljne svoboščine.

Omenili so predvsem zaskrbljenost glede svobode medijev, neodvisnosti policije in pravosodnih organov, pravice do mirnega zbiranja ter delitve oblasti. Poslanci pa so se končno dotaknili tudi bistva celotnega problema – Malta je namreč v zadnjih letih prodajala državljanstva v zamenjavo za investicije v državo, kar je približno enako, kot če bi javno povabili kriminalce, da se naselijo na otočju in tam operejo svoj denar.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.