Naslovnica Gospodarstvo Oznanili so, kdo je lani najbolje gospodaril z gozdovi

Oznanili so, kdo je lani najbolje gospodaril z gozdovi

Avtor: Spletno Uredništvo

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je pravkar oznanil imena najbolj skrbnih lastnikov gozdov. Izbor je potekal za vsako od štirinajstih območnih enot ZGS, prvi kriterij pa je bil zgledno gospodarjenje z gozdom.

Oznanili so kdo je lani najbolje gospodaril z gozdoviGozd je eno največjih naravnih bogastev Slovenije, država pa zadnja leta intenzivno promovira uporabo lesa (foto: pixinio.com)

 

Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozda je bil že 22. po vrsti, tokrat pa je zaradi pandemije koronavirusa potekal v malce drugačni obliki kot v preteklosti. Tradicionalna podelitev priznanj je tokrat odpadla, zato so se z Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) nagrajencem zahvalili pisno in ob tem objavili tudi e-publikacijo z obrazložitvijo, zakaj so letošnji nagrajenci izstopali s svojo skrbjo za gozd.

»Prejemnike priznanj za skrbno delo z gozdom, po enega iz vsake od štirinajstih območnih enot ZGS, izpostavljamo zaradi njihovega zglednega gospodarjenja z gozdom, tesne življenjske povezanosti z gozdom, strokovne izvedbe del v gozdu, spoštovanja večnamenske vloge gozdov, prizadevanja za varno delo v gozdu, skrbi za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva,« so še pojasnili z ZGS.

Nagrajenci po Območnih enotah ZGS za lani so Tolmin – Branko Jurjavčič, Bled – Mojca Dijak Grmek, Kranj – Branko Kavčič, Ljubljana – Jožef Eniko, Postojna /-Marjan Premrl, Kočevje – Jože Poje, Novo Mesto – Jože Štricelj, Brežice – Avgust Pungartnik, Celje – Darko Uratnik, Nazarje – Primož Gornik, Slovenj Gradec – Stanislav Pečoler, Maribor -/ Joško Koren, Murska Sobota – skrbnik Janez Kolenko in Sežana – Agrarna skupnost Škoflje – Zavrhek.

Akciji ZGS se vsako leto pridružuje tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), zgodbam nagrajenih lastnikov gozdov pa bodo objavljali tudi na Facebook straneh MKGP in ZGS. Z MKGP so napovedali še, da se letos obeta priprava območnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov, ki bodo opredelili gospodarjenje s slovenskimi gozdovi v prihodnjih desetih letih.

Prav tako nastaja tudi nov ‘Strateški načrt skupne kmetijske politike 2021-2027′, ki na področju gozdno-lesne verige predvideva nadgradnjo obstoječih ukrepov, naložbe v podporo gozdno lesni verigi in vrsto drugih aktivnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.