Naslovnica Šport Ostra opozorila pred saudskim prevzemom Newcastle Uniteda

Ostra opozorila pred saudskim prevzemom Newcastle Uniteda

Avtor: Spletno Uredništvo

V svetu globalnega nogometa zadnje dni vse več prahu dviguje napovedana prodaja angleškega kluba Newcastle United FC, katerega večinski delež naj bi odkupil bogat saudski sklad. Negodovanju nekaterih navijačev črno-belih je sledilo javno opozorilo z organizacije Amnesty international, nazadnje pa so na saudske protipravne prakse klube Premier league opozorili še s katarskega medijskega podjetja beIN Sports.

Ostra opozorila pred saudskim prevzemom Newcastle Uniteda

Mnogi navijači NUFC bi bili seveda veseli prihoda bogatih Arabcev, a obstajajo tudi resna nasprotovanja (foto: FB NUFC)  

 

Pred kratkim je v medije začela kapljati novica o nameri Saudskega sklada za javne naložbe (PIF), da od sedanjega lastnika – anglešekega milijarderja Mikea Ashleyja – odkupi večinski delež kluba Newcastle United FC (NUFC). Cena prevzema prestižnega kluba iz angleške Premier League naj bi znašala dobrih 340 milijonov evrov, od katerih naj bi kar 80% prispeval bogat saudski sklad.

Za skladom PIF sicer stoji saudska kraljeva družina, predsednik sklada pa je saudski prestolonaslednik Mohammed bin Salman osebno. Po mešanih začetnih odzivih navijačev NUFC-ja pa se je oglasila angleška podružnica Organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty international, ki je klube in vodstvo lige opozorilo na kršitve človeških pravic v Saudovi Arabiji. Kršitve se sicer dogajajo glede zapornikov, usmrtitev, žensk, pripadnikov šiitske manjšine, vseh ostalih nemuslimanov, itd.

Glede na notranjo ureditev kraljevine Saudove Arabije kralj, prestolonaslednik oziroma kraljeva druživa odloča o vsem – od pravnih predpisov, do zunanje politike in ekonomije. Predsednica angleške Amnesty Internatonal Kate Allen je zato zbodla vrhove angleškega nogometa z javnim vprašanjem, kako je lahko prihod takšnih lastnikov pozitiven za ugled lige in klubov ter tudi za humanitarne vrednote, ki naj bi jih skupaj promovirali.

Dan kasneje pa se je oglasila še katarska medijska družba beIN Sports, ki je lasnica televizijskih pravic za prenose tekem v širši regiji Arabskega polotoka. Slednja je 20 angleških prvoligaških klubov in javnost spomnila, da saudska plačljiva storitev beoutQ že tri leta nezakonito predvaja nogometne tekme na ozemlju Saudove Arabije, s tem da (baje tudi s pomočjo saudske televizije Arabsat) krade originalni satelitski signal in katarske logotipe prekrije z lastnimi.

Kot že rečeno, je glede na notranjo ureditve Saudove arabije nemogoče, da bi od leta 2017, ko je beoutQ začel predvajati, to v kraljevini nekdo nekaznovano počel brez privoljenja oblasti. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.