Naslovnica Gospodarstvo Za 27 projektov iz jugovzhodne regije bo na voljo 56 milijonov evrov

Za 27 projektov iz jugovzhodne regije bo na voljo 56 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

V Novem mestu so danes podpisali dodatek k dogovoru o razvoju jugozahodne regije Republike Slovenije. Za izvedbo 27 projektov s področij poslovnega okolja, mobilnosti in gradnje komunalne infrastrukture bo na voljo kar 56 milijonov evrov. Skupno bo razvojne projekte iz vseh 12 slovenskih regij na voljo kar 682 milijonov evrov.

Za 27 projektov iz jugovzhodne regije bo na voljo 56 milijonov evrovPodpisniki gospodarskega sporazuma z začitnimi maskami v rokah in dokaj varno medsebojno razdaljo (foto: gov.si/MGRT)

 

Danes so v dolenjski prestolnici najvišji predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Razvojnega sveta regije Jugovzhodne Slovenije podpisali aneks k Dogovoru o razvoju jugovzhodne regije in s tem zagotovili za kar 56 milijonov evrov finančnih sredstev. Sicer so tovrstni sporazumi namenjeni planiranju in izvajanju državnih ter lokalnih politik razvoja v posameznih regijah.

Gre za novejšo obliko sodelovanja med občinami in državo, saj so prvi takšen dogovor podpisali šele pred tremi leti. Očitno takšno sodelovanje deluje vse bolje. »Opredelitev regijskih strateških razvojnih ciljev, določitev projektov za dosego teh ciljev ter njihovo izvajanje potekajo na medresorski ravni, kar se je po besedah ministra Počivalška izkazalo za dober in učinkovit način izvajanja regionalne politike,« so sporočili z MGRT.

MGRT je sicer že konec leta 2012 prevzelo vse pristojnosti glede evropske kohezijske politike in regionalnega razvoja od Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), ki so jo tedaj ukinili. Tokrat pa so s podpisom dopolnila k dogovoru v Novem mestu poskrbeli za izvedbo 27 regionalnih projektov s področij poslovnega okolja, mobilnosti in gradnje komunalne infrastrukture.

Pravkar podpisani aneks pa ni edini, saj se podobno dopolnjujejo in zaključujejo dogovori tudi za preostale slovenske regije. Skupna vrednost vseh dogovorov je 682 milijonov evrov, s temi sredstvi pa bo moč izpeljati kar 210 projektov. Širši cilj regijskih politik pa je zmanjševanje razlik med razbitostjo posemaznih področij znotraj Slovenije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.