Naslovnica Slovenija Opazen napredek vladavine prava v Sloveniji

Opazen napredek vladavine prava v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada Republike Slovenije naj bi se danes uradno seznanila s poročilom Evropske komisije za Slovenijo o vladavini prava v državah članicah EU za leto 2023. V tem poročilu je zapisano, da je Slovenija v zadnjem letu opazno napredovala na skoraj vseh področjih vladavine prava.
Opazen napredek vladavine prava v Sloveniji

Pregon korupcije na visoki ravni je trenutno še največji problem slovenskega pravosodja (foto: pxhere.com)

Kot so v skupni izjavi za javnost že včeraj poudarili Ministrstvo za kulturo (MK), Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), Ministrstvo za pravosodje (MP), Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEP) in Vlada Republike Slovenije, je po zapisanem v 4. letnem poročilu Komisije EU o vladavini prava v državah članicah EU, ki je namenjeno letošnjem letu 2023, Slovenija napredovala na skoraj vseh področjih.

To poročilo o vladavini prava sicer obravnava 4 večja področja – neodvisnost pravosodja, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem in svobodo medijev ter tudi institucionalne zadeve in ravnovesje med vejami oblasti. Poročilo vključuje tudi dodatne ocene Komisije EU o izpolnjevanju lanskih priporočil, Slovenija pa je od lani med vsemi državami članicami EU dosegla celo največji napredek.

»Komisija EU je v poročilu za Slovenijo ocenila, da je bil v letu 2023 dosežen napredek na več področjih ter da so v celoti ali večji meri izpolnjena priporočila o odpravi ovir za preiskovanje in pregon primerov korupcije, parlamentarnih preiskavah ter neodvisnem upravljanju in uredniški neodvisnosti javnih medijev. Kakovost slovenskega pravosodnega sistema se je izboljšala, nadaljuje se tudi priprava nove protikorupcijske strategije.

S potrditvijo sprememb Zakona o javnih financah konec junija v Državnem zboru je izpolnjeno tudi priporočilo o potrebnih jamstvih za proračunsko avtonomijo neodvisnih organov,« so tekst poročila posredovali izjavi za javnost. Komisija EU pa je zaznala tudi nekaj pomanjkljivost in sicer predvsem na področju boja proti korupciji, kjer ostaja resen problem majhna uspešnost pregona korupcije na visoki ravni.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.