Naslovnica Gospodarstvo Omejen tudi letalski potniški promet, predvidoma bo kmalu še ladijski

Omejen tudi letalski potniški promet, predvidoma bo kmalu še ladijski

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se je Vlada RS le spomnila, da bi bilo poleg javnega potniškega prometa na cestah, železnicah in žičnicah pametno omejiti tudi letalski promet, pa je družba SAP stopila potnikom nasproti in jim ponudila dostop do znane globalne platforme ter brezplačno uporabo posebne potovalne aplikacije.

Letalski potniški promet je danes zastal, ladijski potniški promet pa najbrž ‘rešuje’ destvo, da se poletna sezona še ni začela in da prihaja do odpovedi potovanj že na osnovnem nivoju turističnih agencij (foto: SJ)

 

Dan za tem, ko je potem Vlada RS zaradi omejevanja širjenja pandemije koronavirusa omejila ves javni potniški promet na cestah, železnicah in žičnicah, je pripravila še ‘Odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v RS’. »Odlok velja od 17. 3. 2020 (od 00:00 ure) do 30. 3. 2020 (do 24:00 ure) za mednarodni zračni prevoz, ki se opravlja v Evropski uniji na podlagi predpisov Evropske unije, ter od 17. 3. 2020 (od 00:00 ure) do preklica za mednarodni zračni prevoz iz držav ali v države, ki niso članice Evropske unije,« piše v uradnem tekstu pravkar objavljenega odloka.

Sicer je obstaja nekaj izjem za in sicer za lete, kjer ni potnikov, kot so tovorni in poštni leti, za povratke praznih letal v matične baze ali na lokacije za popravila in vzdrževalna dela ter za humanitarne in zdravstvene lete. Čeprav se sezona še ni začela, pa lahko predvidevamo, da bo do omejitev prišlo tudi v ladijskem potniškem prometu. Slovenijo je namreč lani po podatkih potniškega terminala Luke Koper obiskalo 72 križark, ki so skupno pripeljale nekaj več kot 115.000 turistov. A ne gre le za križarke – obstajajo tudi izvajalci ladijskih turističnih prevozov na Bledu, Ljubljanici, Dravi, Muri in seveda predvsem na Slovenski obali.

Za potnike, ki bi kljub pandemiji v naslednjih tednih vseeno morali na pot, pa je slovenska družba SAP ponudila dostop do globalne platforme Ariba Discovery ter brezplačno uporabo posebne aplikacije za načrtovanje nujnih potovanj TripIt. »Družba SAP je v znak podpore za 90 dni vsem poslovnim subjektom ponudila brezplačni dostop do platforme SAP Ariba Discovery, kjer lahko vsak kupec objavi svoje povpraševanje in kjer lahko vsak dobavitelj odgovori ter ponudi svoje blago ali storitve. Vsem, ki morajo v obdobju množičnih odpovedi ali sprememb letov na nujne poti, pa so pri SAP-ju med 13. in 31. marcem omogočili brezplačno registracijo za uporabo storitve TripIt.

Gre za aplikacijo iz sklopa rešitev SAP Concur, ki je zasnovana za podporo panogi, ki se ukvarja s potovanji, in uporabnike obvešča o trenutni situaciji glede načrtovane poti. S tem želijo vsaj malce olajšali stvari za vse tiste, ki morajo kljub vsemu na pot,« sporočajo s SAP-a. Tako želijo pri podjetju SAP kupcem in dobaviteljem omogočiti, da se hitro in učinkovito povežejo ter kar najbolj zmanjšajo motnje zaradi zamud pri dobavi, težav s kapacitetami proizvodnje in povečanega povpraševanja po določenih. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.