Naslovnica Slovenija Odprt je drugi vpisni rok, termin pa je najbrž prepozen

Odprt je drugi vpisni rok, termin pa je najbrž prepozen

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je oznanilo, da že odprt drugi prijavni rok za vpis na univerze in ostale visokošolske zavode v Sloveniji. Rok je kratek in sicer se bo iztekel prihodnji petek, 28. avgusta. Kdo se bo uspešno vpisal – to bo znano šele 24. septembra. Potem pa bodo morali študentje, ki bodo sprejeti, v nekaj dneh poskrbeti za vso papirologijo in logistiko.  

Odprt je drugi vpisni rok termin pa je najbrž prepozenPrizor s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (foto: FGG/UL)

 

V drugem prijavnem roku za študente se lahko poleg kandidatov, ki se niso prijavili v prvem prijavnem roku ali se niso uvrstili v nobenega od v prvi prijavi naštetih študijskih programov, vpisa udeležijo tudi tisti, ki se doslej niso vpisali v študijski program, v katerega so bili sprejeti v prvem prijavnem roku, ali pa so se premislili in se iz tega študijskega programa pravočasno izpisali (do vključno 17. avgusta 2020).

Za drugi prijavni rok je po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) na voljo 6.389 mest, pri čemer so nekatera ‘polovična'(!?), seznam pa je naslednji: »Univerza v Ljubljani: 2.567 vpisnih mest (1.850,5 rednih in 716,5 izrednih mest), Univerza v Mariboru: 2.036,5 vpisnih mest (1.399,5 rednih in 637 izrednih mest), Univerza na Primorskem: 618,5 vpisnih mest (425,5 rednih in 193 izrednih mest).

Univerza v Novi Gorici: 243 vpisnih mest (189 za redni in 54 za izredni študij), Univerza v Novem mestu: 181 vpisnih mest (108 za redni in 73 za izredni študij), Nova univerza: 193 vpisnih mest (95 za redni in 98 za izredni študij) ter javni in koncesionirani samostojni visokošolski zavodi: 550 vpisnih mest (286 za redni in 264 za izredni študij).«Prijava za vpis poteka preko elektronske vloge na portalu eVŠ, postopek izbire bo nato potekal med 15. do 23. septembrom, sklepe o rezultatih pa bodo kandidati prejeli po pošti do 24. septembra.

Ker se novo študijsko leto pričenja 1. oktobra, bodo tako imeli sprejeti študenti le nekaj dni časa, da si uredijo vse potrebne dokumente, večina pa jih bo na vrat na nos moral najti tudi prebivališča. Ker je seveda nemogoče, da bi si vsi študentje, ki ne živijo v bližini univerz (in teh je običajno večina), v petih delovnih dneh uspešno našli nastanitev, uredili študentske izkaznice in prevzeli bone za prehrano, običajno prihaja do povsem nepotrebnega kaosa še vsaj prva dva tedna v oktobru.

Referati in študentje so v tem obdobju izjemno preobremenjeni. Vse pa bi bilo najbrž drugače, če bi drugi vpisni rok zamaknili za teden ali dva nazaj

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.