Naslovnica Gospodarstvo Odpravljanje ovir za slovenska start-up podjetja

Odpravljanje ovir za slovenska start-up podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo

Čeprav je zadnji predsednik vlade Miro Cerar odstopil, se v delovanju državnih organov ni veliko spremenilo, saj vsi opravljajo tako imenovane tekoče posle. Ne Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so se nazadnje posvetili zagonskim podjetjim, ki so v svetu znana kot start-up podjetja, in predvsem premagovanju ovir za njihov razvoj.

Medresorska delovna komisija se je lotila odpravljanja 34-ih ovir za slovenska start-up podjetja (foto: pixabay.com)

 

Zagonska ali startup podjetja so izjemnega pomena za razvoj slovenskega gospodarstva in spodbujanje podjetništva. Za spodbujanje startup podjetij je v Sloveniji že na voljo podporno okolje v obliki SPOT točk, univerzitetnih in podjetniških inkubatorjev, tehnoloških parkov, pospeševalnikov ter finančne spodbude (subvencije, semenski kapital, itd.), vendar pa podjetja še vedno ugotavljajo različne ovire, ki onemogočajo njihov hitrejši razvoj.

Zato je startup skupnost v okviru konference PODIM v maju 2017 pripravila pregled in Vlado RS seznanila z dokumentom ‘Zaznane ovire skupnosti startup podjetij’. Vlada je nato imenovala medresorsko delovno skupino, ki je pregledala vseh 34 ovir in pripravila poročilo o izvedenih aktivnostih glede posamezne ovire.

Ugotovili so, da so bile nekatere ovire že odpravljene, nekatere ovire so sistemske narave in jih ni možno rešiti le za ciljno skupino startup podjetij oz. jih posredno rešujejo prek drugih ukrepov. Za preostale ovire pa je delovna skupina pripravila akcijski načrt za njihovo odpravo. Akcijski načrt »Slovenija – dežela startup podjetij«, ki ga je sprejela Vlada RS 21. marca, vključuje 17 ovir in predloge aktivnosti za njihovo premostitev.

“Navajamo le nekaj konkretnih rešitev, ki so oz. bodo dosežene: vzpostavitev registra startup podjetij, ki ga bo vodil Slovenski podjetniški sklad in bo osnova za dodelitev ugodnosti startup podjetjem, je bila opredeljena s sprejemom Zakona o spodbujanju investicij; lažje zaposlovanje tujcev v startup podjetjih o omogočeno s spremembo Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki bo omogočila poenostavitev in izjemo od rednega postopka zaposlovanja tujcev v startup podjetjih,” so sporočili z Ministrstva za gospodarski razoj in tehnologijo

Hkrati namreč poteka tudi projekt eBDP, ki bo omogočil tudi digitalizacijo postopkov zaposlovanja. Obeta se tudi rešitev za nagrajevanje zaposlenih soustanoviteljev z opcijami, predvidena je sprememba Zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, odpravili pa naj bi tudi ovire, zaradi katere morajo biti za ustanovitev ali dokapitalizacijo podjetja investitorji fizično prisotni v Sloveniji. To bi radi storili z uvedbo video identifikacije oseb (investitorjev), kar bo omogočilo ustanovitev/dokapitalizacijo podjetja v Sloveniji neposredno iz tujine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.