Naslovnica Slovenija Odobrili so še 283 novih sončnih elektrarn

Odobrili so še 283 novih sončnih elektrarn

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo so sporočili, da je bilo glede ‘Javnega razpisa za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije’ z izrabo sončne energije v zadnjem segmentu odpiranja prošenj potrjenih kar 283 projektov.
Odobrili so še 283 novih sončnih elektrarn

Nameščanje sončnih panelov na ogromno streho (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) oziroma Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je na zadnjem, sicer že sedmem odpiranju ‘Javnega razpisa za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije’ izdalo 283 pozitivnih sklepov o dodelitvi sredstev, teh 283 novih sončnih elektrarn pa naj bi predvidoma imelo skupno nazivno moč preko 95 MW.

Na javnih razpisih za proizvodnjo elektrike iz sončne energije je bilo od leta 2019 do danes podprtih že preko 900 projektov. Skupna nazivna moč teh sončnih elektrarn naj bi že presegla 370 MW, kar pomeni, da so se škodljivi CO2 izpusti že zmanjšali za okrog 160.000 ton CO2. Tako se pospešeno dela korake v smeri zelenega prehoda in tudi omogoča maksimalen izkoristek kohezijskih sredstev EU iz programskega obdobja 2014-2020.

»Projekti so bili sofinancirani po celotni Sloveniji, s čimer želimo prispevati tudi k dvigu ozaveščenosti glede nujnosti ozelenitve virov proizvodnje električne energije. Hkrati napovedujemo tudi nadaljnje spodbude, ki bodo na voljo tako za učinkovitejšo rabo energije kot za naložbe v obnovljive vire energije.

Spodbude bodo na voljo na MOPE, Eko skladu, Borzenu ter Agenciji za energijo, pri čemer želimo izpostaviti naložbeno pomoč za proizvodnjo električne energije in toplote iz obnovljivih virov energije (OVE) ter za shranjevanje električne energije in toplote, ki bo še oktobra na voljo s strani Centra za podpore na Borzenu,« so še pojasnili z MOPE.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.