Naslovnica Slovenija Od danes je v veljavi Zakon o interventnih ukrepih glede pandemije

Od danes je v veljavi Zakon o interventnih ukrepih glede pandemije

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes je začela v Sloveniji veljati cela vrsta novih zakonskih predpisov, prek katerih bo država pomagala najrazličnejšim slojem prebivalstva, ki so bili prizadeti ob izbruhu pandemije. Na spletnem portalu E-davki je na voljo je tudi ‘Izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov’.

Od danes je v veljavi Zakon o interventnih ukrepih glede pandemijeZa marsikoga bo državna pomoč resnična odrešilna bilka, zadovoljne pa bodo tudi velike družine  (foto: flickr.com/Evil Erin)

 

Od danes je v veljavi nov ‘Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)’, prek katerega bi radi pomagali najbolj ranljivim slojem prebivalstva. Z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so potrdili, da so v okviru novega zakona zajeli starejše, velike družine, socialno ogrožene, zaposlene, samozaposlene in študente.

»Država bo delavcem in delodajalcem priskočila na pomoč z nadomestili za čakanja na delo in z oprostitvijo plačila prispevkov za socialno varnost za delavce, ki so napoteni na začasno čakanje na delo ali zaradi višje sile ne morejo opravljati dela. 328.780 upokojencev z nizkimi pokojninami bo prejelo enkratni solidarnostni dodatek, ki bo izplačan v treh različnih višinah (300, 230 in 130 evrov) v odvisnosti od višine pokojnine,« sporočajo z MDDSZ.

Dodatki za velike družine bodo višji, razlika v višini 100 oziroma 200 evrov pa bo izplačana v maju. Poleg tega se je za en mesec podaljšala veljavnost vseh pravic iz naslova javnih sredstev, kot so denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, otroški dodatek in druge pravice. Na spletnem prortalu E-davki pa je od danes je na voljo je tudi ‘Izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov’.

»Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu,« pravi zakon, v katerem so tudi podrobneje navedeni datumi in roki, do katerih je potebno oddati zahteve za posamezna obdobja in tudi, do kdaj bodo sredstva nakazana.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.