Naslovnica Svet & EU Obsodbe Orbanovega rasizma in zahteva po sankcijah za Madžarsko

Obsodbe Orbanovega rasizma in zahteva po sankcijah za Madžarsko

Avtor: Spletno Uredništvo
Na rasistične izjave madžarskega premierja Viktorja Orbána in so se pričakovano ostro odzvali iz Evropskega parlamenta. Vodje političnih skupin v Parlamentu EU so obsodili rasistični izpad in poudarili, da so Orbanove izjave v nasprotju z vrednotami EU. Zahtevali so tudi sankcije za Madžarsko.
Obsodbe Orbanovega rasizma in zahteva po sankcijah za Madžarsko

Prestolnica Madžarske Budimpešta ponoči (foto: publicdomainpictures.net)

 »Mi, voditelji političnih skupin Evropskega parlamenta, ostro obsojamo nedavno odkrito rasistično izjavo premierja Orbána, da ne želi postati ‘ljudje mešane rase’. Takšne nesprejemljive izjave, ki očitno kršijo naše vrednote, zapisane tudi v pogodbah EU, nimajo mesta v naših družbah. Rasizem in diskriminacijo v vseh oblikah je treba nedvoumno obsoditi in se učinkovito spopasti na vseh ravneh,« so zapisali v izjavi.

Nato so voditelji vseh skupin v Parlamentu EU zahtevali od Komisije EU in Sveta EU, naj rasistično izjavo Orbana nujno in najostrejše obsodita tudi sama. Poleg tega so Svet EU pozvali, naj končno objavi svoja priporočila Madžarski v okviru postopka iz člena 7 Pogodbe o Evropski uniji (PEU). Obstaja tudi očitno tveganje, da bo Madžarska resno kršila vrednote iz člena 2. PEU, o čemer bi morali razpravljati na naslednjem zasedanju Evropskega sveta.

Komisijo EU pa so pozvali, naj obravnava tekoče postopke glede predhodnih madžarskih kršitev pravil EU, ki prepovedujejo rasizem in diskriminacijo, ter uporabi vsa razpoložljiva orodja za obravnavo kršitev skupnih evropskih vrednot. Prav tako so od Komisije EU ponovno zahtevali, naj ne odobri madžarski nacionalni načrt v okviru Instrumenta za okrevanje in odpornost EU, dokler ne bodo izpolnjena vsa merila.

Madžarska bo torej deležna bolj ali manj posredne oblike sankcij. »Ob tej priložnosti ponovno poudarjamo, da v naših družbah ni prostora za rasizem, diskriminacijo in sovražni govor. Pozivamo k nadaljnjim ukrepom vlad EU in na ravni EU, tudi proti naraščajoči normalizaciji rasizma in ksenofobije, ter poudarjamo potrebo po mehanizmu spremljanja in odgovornosti za zagotovitev učinkovite uporabe zakonodaje in politike EU proti rasizmu,« pa so bili še zelo jasni evro-parlamentarci.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.