Naslovnica Magazin Obrtno-podjetniška zbornica opozarja na novo spletno prevaro

Obrtno-podjetniška zbornica opozarja na novo spletno prevaro

Avtor: Spletno Uredništvo

Tik pred božičnimi prazniki je obrtno-podjetniška zbornica opozorila na novo verzijo že znane spletne prevare. Ponovno so namreč začela krožiti elektronska sporočila tujega ponudnika spletnega imenika ‘EU Business Register’, ki vabijo podjetja k vpisu v spletni imenik. Na prvi pogled se zdi, da je vpis v imenik brezplačen, a ni tako. Nepozornost lahko posameznika stane 995 evrov letno.

Očala pridejo zelo prav za branje drobnega tiska v pogodbah, sicer se lahko denarnica hitro stanjša (foto: flickr.com)

 

Z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so opozorili, da je imenik ‘EU Business Register’ v lasti zasebne nizozemske družbe in da tudi ta ni verodostojen. V bližnji preteklosti so na podoben način poskusili prevarati slovenska podjetja in posameznike z vpisom v številne podobne lažne spletne imenike, kot so bili European Business Number, European Union Web-register Republic of Slovenia/ EU WEB register Slovenija, Euco Data, European City Guide, Intercable Verlag, Construct Data Verlag, Expo Guide Mehika, Euro Bussines Guide, World Bussines Guide, …

Sedaj je na vrsti imenik ‘EU Business Register’, naslednjič pa bodo nepridipravi spet uporabili drug zveneč naslov. Poskus prevare se začne že pri imenu, saj ‘EU Business Register’ ni isti pravni oz. gospodarski subjekt kot imenik ‘European Business Register’. »Naj opozorimo, da omenjen register NI Evropski poslovni register (European Business Register – EBR), ki je dostopen preko spletne strani AJPES, in je uradni informacijski sistem, kjer članice zagotavljajo podatke iz nacionalnih poslovnih registrov,« so sporočili z OZS.

Prek tega uradnega evropskega informacijskega sistema EBR je omogočen dostop do podatkov in informacij o poslovnih subjektih iz evropskih držav članic EBR, prav tako pa tudi do nekaterih dokumentov, povezanih s poslovanjem poslovnih subjektov. Če pa je posameznik ali podjetje nasedlo zadnjemu lažnemu imeniku in se vpisalo, je spregledalo v drobnem tisku zapisano klavzulo, da sklepa pogodbo za obdobje treh let. Vsako leto ‘stane’ 995 evrov, kar bi na koncu skupno zneslo 2.985 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.