Naslovnica Gospodarstvo Obrtniki in podjetniki so spet opozorili na težave malega gospodarstva

Obrtniki in podjetniki so spet opozorili na težave malega gospodarstva

Avtor: Spletno Uredništvo

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je pred kratkim opravila anketo, ki daje lep pregled nad težavami, s katerimi se srečuje slovensko malo gospodarstvo. Na seznamu so se našli pomanjkanje usposobljene delovne sile, bolniška naodmestila, stroški dela, regresni zahtevki, upokojitve in davek na prepremičnine.   

Obrtniki in podjetniki opozarjajo, da je bila deregulacija iz leta 2013 v nekaterih primerih zgrešena (foto: pxhere.com)

 

Po anketi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije kar tri četrtine od 510 anketirancev v svojih podjetjih občuti pomanjkanje usposobljene delovne sile. Zato se  večina nagiba k ponovni regulaciji poklicev in dejavnosti, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost ljudi. 42 odstotkov vprašanih pa meni, da bo sedanja vlada storila več za malo gospodarstvo kot prejšnje vlade. 

Hudo pomanjkanje usposobljenega kadra v svojih podjetjih občuti kar 75% ankatirancev, zato od Vlade RS pričakujejo ustrezne sistemske rešitve. V Sloveniji so bili leta 2013 deregulirani nekateri obrtni poklici in dejavnosti. Sedaj kar 94% anketirancev meni, da bi morali ponovno regulirati določene dejavnosti in poklice, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost ljudi.

“V anketi smo obrtnike in podjetnike tudi vprašali, katera zakonodajna sprememba se jim zdi najbolj nujna. Najbolj pomembna se jim zdi zakonodajna sprememba glede bolniških nadomestil, in sicer da breme nadomestil v času bolniške odsotnosti preide z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po 20 koledarskih dneh (sedaj je 30 delovnih dni). Na drugem mestu po pomembnosti je razbremenitev stroškov dela s spremembo zakona o dohodnini.

Tretja najbolj nujna zakonodajna sprememba je drugačna ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu (t.i. regresni zahtevki). Na četrtem mestu pa je drugačna ureditev statusa upokojenih obrtnikov na način, da bi upokojeni obrtniki in podjetniki lahko nadaljevali s svojo dejavnostjo tudi po upokojitvi in ob tem ohranili polno pokojnino,” so zapisali  na spletnem mestu ozs.si.

Dodali so tudi komentar glede priprave zakona o davku na nepremičnine. Rekordnih 96% vprašanih namreč podpira predlog OZS, da nov nepremičninski davek ne bi smel biti višji od sedanjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.