Naslovnica Svet & EU Po Severni Koreji, Severnem Cipru in Severni Carolini sedaj še Severna Makedonija

Po Severni Koreji, Severnem Cipru in Severni Carolini sedaj še Severna Makedonija

Avtor: Spletno Uredništvo

Grški parlament je skoraj tri desetletja po razpadu Jugoslavije le potrdil mednarodni sporazum, po katerem se bo nekdanja jugoslavanska republika Makedonija lahko preimenovala v Severno Makedonijo. Kjub množičnim protestom grških nacionalistov so se tako za nekdnjo jugoslovansko republiko, ki so jo doslej uradno imenovali FYROM, končno odpirajo vrata v EU in v NATO pakt. 

   
Po novem je to zastava Severne Makedonije (foto: sl.wikipedia.org)

 

Tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS (MZZ) je pozdravilo ratifikacijo Prespanskega dogovora v grškem parlamentu, potem ko so že pred časom ratifikacijo in ustavne spremembe sprejeli v makedonskem parlamentu – Sobranju. Gre za pomemben dosežek dveh vlad in držav, ki sta na demokratičen način potrdili dvostranski dogovor v dobrobit in korist sebe, regije Zahodnega Balkana in ostale Evrope.

“Storjen je bil zgodovinski korak, s katerim je zaprto dolgotrajno dvostransko vprašanje glede imena, ki je predolgo zaviralo napredek Makedonije v odnosih in poglabljanju sodelovanja z evro-atlantskimi integracijami. RS pričakuje, da bo junija letos sprejeta odločitev o začetku pogajanj za njeno članstvo v EU in da bo dogovor pospešil njeno pot v zvezo NATO.

RS čestita obema državama za izkazano zrelost, pogum in vizijo, ki ima pomembne implikacije, saj urejanje dvostranskih odnosov z demokratičnim dialogom ob spoštovanju načela pravne države krepi medsebojno zaupanje in varnost, ustvarja pogoje za razvoj vsestranskega sodelovanja in je lahko vzor regiji, Evropi in svetu,” so zapisali v sporočili za javnost MZZ RS.

Dejstvo je, da so politiki potrebovali skoraj trideset let, da so besedi Makedonija dodali eno besedo (Severna). Edina pozitivna stvar v celotni zgodbi pa je ta, da se v vsem tem času Severna Makedonija in Grčija nista vojaško spopadli, kar je na Balkanu že tradicija. Prav tako je ironija zgodovine, da so imeli Grki svoje severne bratrance Makedonce še za časa Aleksandra Velikega za napol barbare, oziroma za manjvredne Grke, danes pa v Atenah vneto protestirajo za ‘sveto’ ime Makedonije.  

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.