Naslovnica Slovenija Objavili so zemljevid pitnikov v Sloveniji

Objavili so zemljevid pitnikov v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Objavili so zemljevid pitnikov v Sloveniji

Nov spletni zemljevid vseh krajev po državi, kjer je na voljo javna pitna voda (foto: manjjevec.si/EMB)

Danes se po zemeljski obli obeležuje Svetovni dan voda, ob tej priložnosti pa so v Sloveniji člani društva Ekologi brez meja predstavili zemljevid pitnikov po naši državi. Gre za kar 567 lokacijah z javnim dostopom do pitne vode, cilj te predstavitve pa je zmanjšanje uporabe pitne vode v plastenkah.

S slovenskega naravovarstvenega društva Ekologi brez meja (EBM) so najprej pojasnili, da je v naši državi v večini primerov voda na javnih pipah pitna ter tudi visoke kakovosti. Mnogi Slovenci in še posebej tuji obiskovalci pa tega ne vedo, zato raje uporabljajo plastenke. Prav zato so se letos EBM odločili za kartiranje vseh lokacij v državi, kjer je možen dostop do pitne vode v obliki javne infrastrukture oziroma urejenih naravnih virov.

Na osrednjem slovenskem portalu za spodbujanje ponovne uporabe ‘Manj je več’ tako danes objavljajo nov zemljevid Slovenije, na kateremu je kar 567 javnih pitnikov. Sicer so člani društva Ekologi brez meja podatke zbrali iz zelo raznovrstnih in včasih tudi nepopolnih virov, zato so objavi povabili državljane k ogledu in k vnosu dodatnih lokacij oziroma morebitnih popravkov.

»Z objavo informacij si prizadevamo k manjši porabi embalirane vode, ki je večinoma slabše kakovosti, saj vsebuje mikroplastiko in druge kemikalije, ki prehajajo vanjo prek embalaže, izdelane iz fosilnih goriv. Z manjšo porabo plastenk, ki brez kavcijskega sistema prepogosto zaidejo tudi v naše okolje, pa se posledično zmanjšuje tudi onesnaženost voda. In tako se krog ponovno sklene,« pravijo Ekologi brez meja.

Letošnji Svetovni dan voda je sicer posvečen pospeševanju sprememb za zagotovitev dostopa do pitne vode in sanitarno ureditev za vse ljudi na svetu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.