Naslovnica Kronika Afera glede davčnih kršitev na relaciji Slovenija – BiH se širi

Afera glede davčnih kršitev na relaciji Slovenija – BiH se širi

Avtor: Spletno Uredništvo
Nacionalni preiskovalni urad je včeraj opravil kar 58 novih hišnih preiskav zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja. Preiskovalne aktivnosti so potekale na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica, pa tudi v Bosni in Hercegovini. Gre za novo poglavje zgodbe o premetenih slovenskih davčnih svetovalcih in podjetnikih, ki so mislili, da lahko prek odpiranja podjetij v tujini izigravajo zakone. A so se očitno malce ušteli.
Afera glede davčnih kršitev na relaciji Slovenija – BiH se širi

Prav zanimivo bo videti, ali bo afera dobila še kakšen nov politični krak (foto: pxhere.com)

Potem, ko je Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) 13. marca objavila opozorilo, da gre pri odpiranju novih podjetij v Bosni in Hercegovini (BiH) za veliko verjetnost sodelovanja v davčnih prekrških in kaznivih dejanjih ter v tem opozorilu posebej omenila davčnega svetovalca Roka Snežiča, je včeraj Nacionalni preiskovalni urad (NPU) obrnil novo poglavje zgodbe o poskusu izigravanja slovenskih davčnih zakonov.

NPU je namreč ob sodelovanju kriminalistov s policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica poleg drugih aktivnosti opravili 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju omenjenih policijskih uprav. »Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana.

Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša več kot 5 milijonov evrov. Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 155 kriminalistov iz vseh policijskih uprav,« so pojasnili s Policije. Očitno pa je bilo davčnih kršitev na relaciji Slovenija – BiH precej več, kot so prvotno mislili.

V okviru predkazenskega postopka je bila namreč že pred časom ustanovljena posebna specializirana preiskovalna skupina s strokovnjaki s FURS-a in Urada RS za preprečevanje pranja denarja ter tudi skupna preiskovalna skupina z varnostnimi organi BiH. Tako je včeraj potekalo tudi 13 hišnih preiskav na območju Bosne in Hercegovine. Najbrž pa s tem zgodbe še ni konec…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.