Naslovnica Slovenija Obisk ukrajinskih beguncev in velike novosti glede migracij

Obisk ukrajinskih beguncev in velike novosti glede migracij

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je več pristojnih državnih služb in uradov posvetilo migrantski problematiki. Tako se je prvič sestala Delovna skupina za pripravo strategije Vlade RS za področje migracij, varuh človekovih pravic pa je skupaj z vrhom Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov obiskal ukrajinske begunce v nastanitvenem centru na Debelem Rtiču.
Obisk ukrajinskih beguncev in velike novosti glede migracij

Prizor z obiska nastanitvenega centra na Debelem rtiču (foto: Tina Kuruc/gov.si)

V prostorih Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) je včeraj potekal prvi sestanek ‘Delovne skupine vlade za pripravo strategije Vlade RS na področju migracij’, ki je bila ustanovljena oktobra lanskega leta. MNZ bi rad pripravil učinkovito državno migracijsko strategijo, ki pa bo morala biti podprta tudi s strategijo integracij. Državni organi bodo morali ugotoviti, katere kadre želijo privabljati v Slovenijo in jim tudi zagotoviti uspešno integracijo v družbo.

Vzporedno s pripravo nove migracijske strategije se sicer v drugi polovici letošnjega leta napoveduje tudi obsežna posodobitev ‘Zakona o tujcih’. Delovna skupina naj bi sedaj najprej pripravila programski dokument, oziroma premislek o strateškem upravljanju migracij, nato pa še konkreten akcijski načrt. Medtem, ko je včeraj potekal sestanek v Ljubljani, pa je bil na vrsti tudi obisk ukrajinskih beguncev v nastanitvenem centru na Debelem Rtiču.

V mladinsko zdravilišče oz. rehablitacijski center, ki se nahaja v občini Ankaran, se je odpravil Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Tam si je s svojimi sodelavci ter z direktorico Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj ogledal prostore, kjer so nastanjene ukrajinske družine z otroci, ki so zbežale pred vojno, ter se med pogovorom z nastanjenimi v centru osebno seznanil z njihovim trenutnim položajem, razmerami, potrebami…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.