Naslovnica Kronika Ovadbe zaradi poslovnega kriminala in 1415 prometnih kršitev

Ovadbe zaradi poslovnega kriminala in 1415 prometnih kršitev

Avtor: Spletno Uredništvo
Generalna policijska uprava je objavila rezultate zadnje vsedržavne akcije poostrenega nadzora in osveščanja glede nevarnosti rabe mobilnih telefonov v prometu, Nacionalni preiskovalni urad pa je sporočil, da je kazensko ovadil 8 fizičnih in 10 pravnih oseb za 16 kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.
Ovadbe zaradi poslovnega kriminala in 1415 prometnih kršitev

Vsako odvračanje pozornosti od vožnje lahko hitro postane smrtno nevarno (foto: policija.si)

Med vsedržavno preventivno akcijo, v kateri sta skupaj z Agencijo za varnost prometa ozaveščali o nevarnosti rabe mobilnih telefonov v prometu, je slovenska Policija poostreno nadzirala morebitno uporabo mobilnih telefonov in sorodne opreme, kot so tablice, prenosni računalniki in slušalke s strani udeležencev v prometu. V tednu med 9. in 15. januarjem so tako policisti našteli kar 1.415 kršitev, pri čemer pa še zdaleč ni šlo le za voznike motornih vozil.

»Mobilni telefoni so namreč nevarni tudi v rokah kolesarjev, voznikov e-skirojev in pešcev, ki s tem ogrožajo lastno varnost in varnost drugih. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešcev je lahko ob uporabi mobilnih telefonov in pregledovanju družbenih omrežij zmanjšana tudi do 60 odstotkov. To je bila prva letošnja nacionalna preventivna akcija, ki jo bosta Agencija in Policija ponovili med 9. in 15. oktobrom,« so pojasnili s Policije.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa je javnost obvestil, da je kazensko ovadil 8 fizičnih in 10 pravnih oseb za 16 kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Vse ovadena osebe so z območja Policijske uprave Ljubljana, kriminalna zgodba pa se je začela leta 2017 in sicer z odkupovanjem posameznih terjatev upnikov, katerih cilj je bil, da denarna sredstva od prodaje osnovnega sredstva določene gospodarske družbe niso postala del stečajnega postopka.

Potem so teh 1,6 milijona evrov najprej prenesli na novoustanovljeno hčerinsko družbo, da bi ga od tam prenakazovali na druge poslovne in tudi na zasebne račune, s čemer so ga poskusili oprati oz. zakriti njegov izvor. Zato so uporabljali tudi ponarejene račune in druge prirejene dokumente, s čimer so na seznam storjenih kaznivih dejanj dodali še ponarejanje in uničevanje poslovnih listin.

Policija je nazadnje naštela kar 16 kaznivih dejanj, ki jih je razvrstila med 11 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), 3 kazniva dejanja pranja denarja po 245. členu KZ-1, kaznivo dejanje overitve lažne vsebine po 253. členu KZ-1 in kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.