Naslovnica Šport Tudi FIFA med največjimi svetovnimi gospodarskimi akterji

Tudi FIFA med največjimi svetovnimi gospodarskimi akterji

Avtor: Spletno Uredništvo
Nekoč je bil nogomet predvsem šport, danes pa je postal predvsem biznis. Tako v Davosu pravkar poteka Svetovni ekonomski forum, ki se ga je poleg politikov, ekonomistov in uradnikov udeležil tudi predsednik Svetovne nogometne zveze FIFA Gianni Infantino. Svetovni BDP nogometa po njegovih besedah znaša skoraj 270 milijard ameriških dolarjev, tudi zato je krovna svetovna nogometna organizacija FIFA vpliven ekonomski akter.
Tudi FIFA med največjimi svetovnimi gospodarskimi akterji

Predsednik Mednarodne nogometne zveze FIFA Gianni Infantino (foto: FB FIFA)

Predsednik Mednarodne nogometne zveze FIFA Gianni Infantino se je udeležil Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu, kjer se je srečal z več voditelji držav, člani uprav podjetij in voditelji mednarodnih organizacij. ‘Podjetje’ FIFA je po podatkih portala statista.si v letu 2021 zabeležila za približno 708 milijonov evrov prihodkov in je nedvomno privlačen poslovni partner, na globalni ravni pa se v nogometu vrti še precej več denarja.

“Za nogomet in FIFA je pomembno, da sta prisotna na Svetovnem gospodarskem forumu. Nogomet je, kot vemo, več kot le šport. Nogomet je zagotovo zelo pomemben gospodarski akter na svetu. Ne pozabimo, da je svetovni BDP nogometa skoraj 270 milijard USD. Kot gospodarski sektor se zelo spreminja, v smislu sponzorstva oddaj, prodaje vstopnic, pa tudi vsega, kar je okoli njega, v smislu delovanja, gostinstva in tako naprej – varnosti,« je med drugim dejal Infantino.

Sedanji predsednik FIFA, ki je tudi edini kandidat za nov predsedniški mandat, se je v Davosu srečal z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) dr. Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, z generalnim direktorjem Mednarodne organizacije dela (ILO) Gilbertom F. Houngbojem in z generalno direktorico Svetovne trgovinske organizacije (WTO) dr. Ngozi Okonjo-Iweala.

Govora je bilo kampanji za telesno in duševno zdravje, o spodbujanju ekonomske udeležbe žensk v nogometu, še posebej v kontekstu letošnjega ženskega Svetovnega prvenstva, pa tudi o delovni sili, ki bo v naslednjih letih sodelovala pri pripravah turnirjev FIFA po vsem svetu. Po poročanju več mednarodnih medijev naj bi namreč med gradnjo prizorišč za zadnje Svetovno prvenstvo v Katarju umrlo preko 6500 delavcev iz tujine, kar je povsem nesprejemljivo.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.