Naslovnica Svet & EU Obeta se velik šok za gospodarstva držav EU

Obeta se velik šok za gospodarstva držav EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija se je odzvala na pandemijo koronavirusa COVID-19, saj so se okužbe pojavile v večini držav članic EU. Komisija je napovedala usklajenem evropski odziv za ublažitev posledic pandemije, predvsem ekonomskih, predstavila je kategorije, ki bodo deležne pomoči, in naštela oblike finančnih podpor, ki so ob obstoječih predpisih danes že na voljo državam članicam.   

Obeta se velik šok za gospodarstva držav EUTurizem in igralništvo bosta nedvomno trpela po vsej EU in tudi v Portorožu, kjer je običajno večina gostov tujcev (foto: SJ)

 

Gospodarstvo ostaja prioriteta Komisije EU, tudi kar se tiče vsega dogajanja okrog pandemije koronavirusa Covid 19. Komisija je tako konec tedna napovedala usklajen evropski odziv za ublažitev posledic pandemije, predvsem ekonomskih. »Pandemija koronavirusa je preizkušnja za vse nas. To ni le največji izziv za naše zdravstvene sisteme doslej, temveč tudi velik šok za naša gospodarstva. Danes napovedani obsežni gospodarski sveženj je odziv na trenutno stanje,« je potrdila predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

Komisija bo predvidoma pomagala 4 kategorijam – ljudem (da kriza ne bo nesorazmerno prizadela njihovih prihodkov in delovnih mest), podjetjem (zagotovila bo likvidnost našega finančnega sektorja in s tem podporo gospodarstvu), zdravstvenim sistemom (zagotovila bo potrebne zaloge ter ohranila celovitosti enotnega trga, proizvodnih in distribucijskih vrednostnih verig) in državam članicam EU (omogočila bo usklajeno ukrepanje in črpanje sredstev za pomoč).

Danes predpisi v EU že omogočajo državam članicam finančno podporo državljanom in gospodarskim družbam, predvsem malim in srednjim podjetjem (MSP), ki se bodo zaradi pandemije znašle v težavah. Državam EU so na voljo plačne subvencije, ustavitev plačila davkov od dohodkov pravnih oseb, ustavitev plačila davkov na dodano vrednost, ustavitev plačil socialnih prispevkov ter tudi odobritve finančne pomoči potrošnikom.

»Pravila EU o državni pomoči tudi omogočajo državam članicam, da pomagajo podjetjem, ki se soočajo s pomanjkanjem likvidnosti in potrebujejo nujno pomoč za reševanje. Člen 107(2)(b) Pogodbe o delovanju EU državam članicam omogoča, da podjetjem povrnejo škodo, ki so jo povzročili izjemni dogodki, kar vključuje ukrepe v sektorjih, kot sta letalstvo in turizem,« so še pojasnili s Komisije EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.