Naslovnica Slovenija Moja reka si 2020 z olimpijskim duhom – važno je sodelovati

Moja reka si 2020 z olimpijskim duhom – važno je sodelovati

Avtor: Spletno Uredništvo

 Pravkar poteka nagradni natečaj za organizatorje čistilnih akcij v Sloveniji, imenovan ‘Moja reka si 2020’. Ker bodo letos bodo v Tokiu na sporedu Olimpijske igre, bo rdeča nit letošnje izvedbe projekta olimpizem, saj je spodbujanje ekološke ozaveščenosti eno od temeljnih načel olimpijskega gibanja. Morda pa bodo koga bolj pritegnile nagrade, saj bo najboljši organizator akcije nagrajen s 1.000 evri, drugi finalist s 750 in tretji s 500 evri.

Moja reka si 2020 z olimpijskim duhom važno je sodelovati Moja reka si 2020 spodbuja ljudi, da se množično pridružijo čistilnim akcijam (foto: Moja reka si 2020/slovenia.info/STO)

 

Projekt ‘Moja reka si’ spodbuja ekološko-čistilne akcije in tudi razne oblike osveščanja v prid ohranjanja čistega okolja v Sloveniji. Letos projekt izraža tudi duh olimpizma, saj bodo sredi poletja v japonski prestolnici Tokiu na vrsti 32. Olimpijske igre moderne dobe, varovanje okolja pa je eno od temeljnih načel olimpijskega gibanja. Projekt je nastal na pobudo slovenske podružnice Coca-Cole, poteka v partnerstvu z Olimpijskim komitejem Slovenije in društvom Morigenos, podpira pa ga tudi Slovenska turistična organizacija.

K udeležbi so tudi letos vabljene najrazličnejše organizacije, ki po vsej Sloveniji običajno izvajajo ekološke, okoljske in čistilne dejavnosti. Mednje sodijo šole, univerze, športni klubi, krajevne skupnosti ter naravovarstvena, turistična, ribiška, lovska, kulturna, gasilska in vsa ostala društva. »Nagradni natečaj povezuje in spodbuja organizatorje čistilnih akcij po vsej Sloveniji. S pomočjo projekta se informacije o okoljskih akcijah, ki so v posredni ali neposredni bližini voda, širijo hitreje, organizatorji pa so bolje slišani,« pravijo organizatorji.

Sicer akcije čiščenja okolja v Sloveniji v največji meri potekajo spomladi in sicer predvsem v obdobju med Svetovnim dnevom vode (22. marca) ter Svetovnim dnevom Zemlje (22. aprila). Letošnji natečaj je že podaljšal to obdobje, poleg tega pa utegne zaradi pandemije priti še do novih sprememb terminov. Sicer je prijava na natečaj je brezplačna, rok za spletno prijavo je 23. marec, čistilne akcije pa naj bi se izvedle do 4. maja 2020 (če seveda ne bo sprememb zaradi pandemije).

Smeti namreč ne bodo ušle nikamor, tudi če pride do zamika akcij. Sicer bo letos zmagovalec za najbolje orgnizirano čistilno akcijo natečaja prejel okroglih 1000 evrov, drugi finalist se bo zadovoljil s 750 evri in tretji s 500 evri. Vendar, kot pravi najbolj znan olimpijski rek – važno je sodelovati, ne pa zmagati!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.