Naslovnica Slovenija Obeta se prvi slovenski prostorski plan za morje

Obeta se prvi slovenski prostorski plan za morje

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko sta se Hrvaška in Italija začeli resno dogovarjati o ustanovitvi izključni morskih ekonomskih con na Jadranu, se je nenadoma nekaj premaknilo tudi v slovenski politiki do morja. Slovenija namreč pripravlja prvi prostorski plan za morje.

Obeta se prvi slovenski prostorski plan za morjePanorama dela Koprskega zaliva fotografirana iz Žusterne (foto: SJ) 

 

Pred kratkim je v Trstu potekalo prvo srečanje zunanjih ministrov treh držav, ki je bilo namenjeno skupnemu upravljanju Jadranskega morja. Poleg gostiteljev Italijanov so se ga udeležili predstavniki Slovenije in Hrvaške a, medtem ko diplomatov ostalih treh jadranskih držav Albanije, Črne Gore ter Bosne in Hercegovine ni bilo zraven. Slovenijo so sicer povabili v zadnjem trenutku, potem pa na koncu sestanka niso podpisali predvidenega skupnega dokumenta.

V ozadju srečanja je bila italijansko-hrvaška namera o ustanovitvi ekskluzivnih ekonomskih zon (EEZ), s katerimi bi si največji državi Jadranskega bazena razdelili ogromen morski teritorij, ki je danes označen kot mednarodne vode. Ker bi s tem Slovenija najbrž ostala brez možnosti ribolova na Jadranu in brez dostopa na odprto morje, so se po proglasitvi namere o ustanovitvi EZZ le začele bolj intenzivne tristranske komunikacije.

Čeprav nihče ni uradno pojasnil, zakaj se je zgodba o Hrvaško-italijanski EEZ zapletla, pa naj bi se pogovori, tudi z udeležbo Slovenije, nadaljevali že sredi januarja. Slovenija pa se je kot po naključju pravkar prvič resneje lotila načrtovanja prihodnosti slovenskega morskega koščka Jadrana. Obeta se namreč prvi prostorski plan za slovensko morje, za katerega že zbirajo javne pripombe in predloge.

»Od danes do 28. 2. 2021 bo potekala javna razgrnitev osnutka Pomorskega prostorskega plana Slovenije in pripadajočega Okoljskega poročila. Pomorski prostorski plan Slovenije je strateški razvojni dokument, ki določa prostorsko in časovno porazdelitev obstoječih in prihodnjih dejavnosti in rab v morju. Podaja tudi usmeritve za izvajanje teh dejavnosti v morju in usmeritve za določitev priobalnega pasu na kopnem,« so pojasnili z Ministrstva za okolje in prostor.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.