Naslovnica Svet & EU Obeta se prva ženska na čelu Evropske komisije

Obeta se prva ženska na čelu Evropske komisije

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je spet oživel. Potem ko so se v zadnjh dneh popolnjevale razne strukture, je ostalo najbolj pomembno neodgovorjeno vprašanje izbor novega predsednika, oziroma v tem primeru predsednice Evropske komisije. V torek zjutraj bo namreč prva kandidatka Ursula von der Leyen (Nemčija, EPP), v Evropskem parlamentu predstavila prioritete in cilje za delovanje komisije v prihodnjem mandatu, čemur bo sledila debata z evropskimi poslanci. Glasovanje o njenem imenovanju bo potekalo še isti dan zvečer.

Obeta se prva ženska na čelu Evropske komisijeUrsulo von der Leyen so za funkcijo predsednice Komisije predlagali voditelji držav članic Evropske unije (foto: Raul Mee/flickr.com)

 

Z Evropskega parlamenta so sporočili, da bo Nemka Ursula von der Leyen postala prva ženska na čelu Evropske komisije, če si bo uspela zagotoviti podporo večine v Evropskem parlamentu (50 % plus en poslanec. Poleg tega bodo poslanci kasneje glasovali še o ostalih kadrovskih spremembah v ekipi Evropske komisije. Dva sedanja komisarja sta po izvolitvi v Evropski parlament namreč odstopila iz funkcije v komisiji in bosta prevzela poslanski mandat.

O teh spremembah bodo poslanci glasovali šele v četrtek, saj bosta v torek šele potekali zaslišanji Estonke Kadri Simson in Romuna Ioana Mircee, ki naj bi do konca mandata prevzela komisarsko mesto. Poslanci bodo ocenili romunsko predsednikovanje Svetu EU, ki se je zaključilo konec junija, v torek pa bo v parlamentu EU o tem spregovorila tudi romunska predsednica vlade Viorica Dăncilă. Sicer je 1. julija je predsedovanje prevzela Finska in njene prioritete bo v sredo zjutraj v plenarni dvorani predstavil predsednik finske vlade Antti Rinne.

V sredo bodo poslanci glasovali tudi o številu mest v različnih delegacijah Evropskega parlamenta. Sicer so delegacije so uradne skupine poslancev, ki razvijajo odnose s parlamenti tretjih držav, regijami in organizacijami. Tako s svojo aktivnostjo v mednarodnih odnosih odražajo vrednote, interese in ideale državljanov EU. V luči nedavnih dogodkov v Sredozemskem morju bo parlament v sredo spret razpravljal o stanju v regiji in o humanitarnih aktivnostih. Problem migrantov namreč še zdaleč ni rešen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.