Naslovnica Slovenija Ob pričetku poletne sezone so opozorili na pomen gorskih vodnikov

Ob pričetku poletne sezone so opozorili na pomen gorskih vodnikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Tik pred pričetkom poletne planinske sezone je Planinska zveza Slovenije kot običajno pripravila tiskovno konferenco ‘na terenu’. Tokrat je bilo na Jermanci govora o varnosti, pravilih glede obiskovanja gorskega sveta, nabiranju izkušenj in predvsem o pomenu šolanja gorskih vodnikov.
Ob pričetku poletne sezone so opozorili na pomen gorskih vodnikov

Prizor z novinarsko-planinskega izleta na Jermanco (foto: Manca Ugrin/PSZ)

Planinska zveza Slovenije (PZS) je tokrat predstavila ključne vsebine za varnejši obisk gora ob začetku letošnje poletne planinske sezone na novinarsko-planinskem izletu na Jermanco nad Kamniško Bistrico. Gostitelji so poudarili varnostni vidik strokovno vodenih tur, oziroma vseh organiziranih planinskih aktivnostih. Čeprav se nesreča lahko pripeti kjerkoli in vsakomur, gorski reševalci zelo redko posredujejo, ko gre za organiziranih aktivnostih.

»Gorski reševalci letos beležijo že 209 nesreč, 18 mrtvih posameznikov, 84 naletov helikopterja Slovenske vojske in Policije ter prostovoljno delo 1939 gorskih reševalcev, ki so sodelovali na intervencijah. Zato svetujemo, da se v gore odpravimo skupaj s planinskim vodnikom ali gorskim vodnikom, ki nam bo ta svet predstavil varneje, hkrati pa zmanjšal tveganje,« so o zaskrbljujočih letošnjih številkah povedali s PZS.

Pomen izkušenj, oziroma pristnosti izkušenih šolanih vodnikov je lahko odločilen dejavnik pri vsaki turi. Tudi, če se ne zgodi nobena nezgoda, se v skupini od najbolj izkušenih prenašajo izkušnje, ki bodo morda nekega dne prišle zelo prav. Planinska zveza Slovenije je še pojasnila, da je bilo lani registriranih 1474 prostovoljnih vodnikov PZS, ki aktivno delujejo v 189 planinskih društvih po vsej Sloveniji.

»Dobra polovica (786) je starejših od 50 let, z (večinoma) dolgoletnimi vodniškimi izkušnjami, slaba polovica (559) jih je v starostnem razponu med 30 in 50 let, zanimanja za vodništvo je veliko tudi med mlajšimi, saj trenutno deluje 129 vodnikov, starih od 18 do 30 let. Poleg njih je še 52 pripravnikov za vodnike,« so še pojasnili s PZS, kjer sekcijo Prostovoljnih vodnikov PZS usposabljajo že dolgih 65 let.

Šolani vodniki PZS skrbijo za kakovostno in varno vodenje skupinskih izletov, pohodov, tur, turnih smukov ter planinskih taborov. Poleg tega svetujejo glede varnega gibanja, prave opreme in njene pravilne uporabe, ostalih morebitnih nevarnosti, orientacije, vremena in lokalnih zanimivosti, kot so avtohtono rastlinstvo, živalstvo, razgledne točke, kulturne in naravne znamenitosti…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.