Naslovnica Svet & EU Nov korak proti pravičnim minimalnim plačam za vse delavce v EU

Nov korak proti pravičnim minimalnim plačam za vse delavce v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament in Evropski svet sta včeraj dosegla pomemben dogovor o direktivi o ustreznih minimalnih plačah, ki ga je že pred časom predlagala Komisija EU.  Sprejem direktive je sicer ključen korak, a jih bo na poti do zagotovitve poštene oz. pravične minimalne plače za vse države članice EU potrebno napraviti še mnogo.
Nov korak proti pravičnim minimalnim plačam za vse delavce v EU

Natakarica pri pripravi kavnega napitka (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Uvedbo skupnega pravnega instrumenta EU za zagotavljanje pravične minimalne plače je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila že na začetku svojega mandata. Položaj predsednice Komisije EU je Ursula zasedla 1. decembra leta 2019, Komisija EU je pripravila svoj predlog in ga oznanila oktobra leta 2020, Evropski parlament in Evropski svet pa sta včeraj (7. junija) uskladila in sprejela dogovor o direktivi.

In zakaj je nova direktiva tako pomembna, kaj prinaša? »Direktiva vzpostavlja okvir za ustreznost zakonsko določenih minimalnih plač, ki spodbuja kolektivna pogajanja pri njihovem določanju in v EU izboljšuje učinkovit dostop delavcev in delavk do zaščite, ki jim jo zagotavlja minimalna plača. Predlog upošteva tradicije in pristojnosti držav članic ter avtonomijo socialnih partnerjev.

Od držav članic ne zahteva uvedbe zakonsko določene minimalne plače, niti ne določa enotne ravni minimalne plače za vso EU,« so zapisali v sporočilo za javnost Komisije EU. Dodali so pojasnilo, da bodo morale države EU, ki že imajo zakonsko določene minimalne plače, vzpostaviti spremenjen okvir za določanje in posodabljanje zakonsko določenih minimalnih plač.

To konkretno pomeni sprejem jasnih meril za določanje minimalne plače, uporabo indikativnih referenčnih vrednosti za ocene ustreznosti, redne posodobitve minimalnih plač, ustanovitev posvetovalnih teles z udeležbo socialnih partnerje, podporo kolektivnim pogajanjem o plačah za vse države članice EU ter zagotovitev pravnega varstva za delavce.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.