Naslovnica Slovenija Ob dnevu krvodajalcev so opozorili, da bi krvi lahko začelo kmalu zmanjkovati

Ob dnevu krvodajalcev so opozorili, da bi krvi lahko začelo kmalu zmanjkovati

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je bil dan slovenskih krvodajalcev, zato so mnogi opozorili na pomen darovanja krvi. Ne gre namreč le za pomen krvodajalstva pri nemotenem delovanju slovenskega zdravstvam ampak tudi za izkazovanje moralnih vrednot, kot so človečnost, solidarnost in empatija. Prav ta teden pa so se pojavila prva opozorila, da bi lahko krvi v Sloveniji začelo kmalu zmanjkovati, saj se bo po odpravi izrednih ukrepov predvidoma zelo naglo povečalo število predhodno preloženih kirurških posegov.

Krvodajalstvo je le ena od aktivnosti Rdečega križa Slovenije, prek katere je moč pomagati drugim (foto: jbsa.mil)

 

Z Rdečega križa Slovenije (RKS) so ob nacionalnem krvodajalskem prazniku spomnili, da pravkar že deseto leto poteka javna iniciativa o pomenu darovanja krvi ‘Daruj energijo za življenje’. Letos osveščanje poteka pod propagandnim sloganom ‘Velika družina srčnih ljudi’, avtorji akcije pa širijo sporočilo o plemenitih krvodajalskih vrednotah, kot so človečnost, solidarnost in empatija ter opozarjajo na vlogo krvodajalstva pri nemotenem delovanju slovenskega zdravstva.

»Letošnje komuniciranje poteka pod sloganom Velika družina srčnih ljudi, saj želimo z akcijo navdihniti ljudi in sporočiti javnosti, da so vsi krvodajalci velika družina srčnih ljudi, ki v resničnem svetu rešujejo življenja,« pravijo na RKS. V akciji osveščanja poleg RKS že 10 let skupaj sodelujeta Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in družba Petrol. Prav na pobudo Petrola je namreč pred desetletjem startala iniciativa ‘Daruj energijo za življenje’.

Sicer Rdeči križ Slovenije skupaj s transfuzijsko službo vsako leto pripravlja več kot 1100 krvodajalskih akcij (oziroma v povprečju skoraj 3 na dan), tako na terenu, kot tudi v transfuzijskih ustanovah. Zgodovina krvodajalstva v Sloveniji je stara že več kot tri četrt stoletja in danes so številke RKS izjemno zgovorne. »V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije, ki jih organizira Rdeči križ Slovenije, več kot potrebne.

Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar pokrije potrebe našega zdravstva. Pomen krvodajalstva je izjemen, saj je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan.Za nekatere ponesrečence se porabi tudi do 15 litrov krvi, za to pa je potrebnih od 20 do 30 krvodajalcev. Tudi ob nepredvidenih zapletih pri porodu se porabi do pet litrov krvi, za kar je potrebnih deset krvodajalcev.

Za potrebe našega zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo potrebujemo dnevno med 350 in 400 krvodajalcev in krvodajalk,« pravijo na RKS. Pojavila pa so se tudi opozorila, da bi lahko krvi v Sloveniji začelo zelo kmalu ponovno zmanjkovati, saj se bo po odpravi izrednih ukrepov močno povečalo število kirurških posegov, ki so bili zaradi pandemije preloženi. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.