Naslovnica Svet & EU Ob 30-letnici Interrega bodo glavne teme sosedje, mladi in zeleno

Ob 30-letnici Interrega bodo glavne teme sosedje, mladi in zeleno

Avtor: Spletno Uredništvo

V letu 2020 v EU praznujemo 30 let delovanja evropskega programa Interreg. Cilj tega programa je spodbujanje teritorialnega sodelovanja med državami EU na nivoju obmejnih pokrajin oziroma regij. Samo v zadnjem, sicer že petem programskem obodbju 2014-2020 znaša proračun Interrega več kot 12 milijard evrov. 

Ob 30 letnici Interrega bodo glavne teme sosedje mladi in zelenoKolesarska pot v izolski občini je prav tako plod evropskega programa Interreg (foto: Naturpuur/commons.wikimedia.org)

 

Evropsko teritorialno sodelovanje, ki se je začelo izvajati leta 1990 in so ga poimenovali program Interreg, je danes prepoznaven del evropskih kohezijskih politik. Program zagotavlja formalni okvir za izvajanje skupnih ukrepov med nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi akterji iz različnih držav članic EU. Osrednji cilj evropskega teritorialnega sodelovanja je spodbujanje skladnega gospodarskega, socialnega in teritorialnega razvoja celotne EU.

30 let njegovega programa Interreg bo Evropska skupnost obeležila v prelomnem obdobju evropske zgodovine, ko se sooča z resnimi globalnimi izzivi, kot so podnebje, terorizem in trgovina, ter s številnimi lokalnimi izzivi, ki so za prebivalce evropskih držav še bolj otipljiv del njihovega vsakdanjika. »Interreg si že 30 let prizadeva, da ne bi bil nihče prezrt. Evropo gradi z malimi, a gotovimi koraki.

To poslanstvo nameravamo nadaljevati tudi v prihodnje, hkrati pa izkoristiti to slovesno priložnost za ponoven razmislek in nov zagon za eno od temeljnih vrednot v Evropski uniji: duh sodelovanja, ki ga oplaja trdno prepričanje, da smo skupaj močnejši,« je ob tej obletnici poudarila evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira. Interreg je v teh treh desetletjih po zaslugi številnih projektov, ki jih je podprla EU, zbližal več kot 170 milijonov Evropejcev in Evropejk v obmejnih regijah.

Poleg tega je izboljšal življenje v teh regijah ter ustvaril nove priložnosti za uspešno lokalno mednarodno sodelovanje. Sicer Interreg temelji na treh sklopih sodelovanja – čezmejno (Interreg A), čeznacionalno (Interreg B) in medregionalno (Interreg C). V teh 30 letih se je med zvrstilo 5 programskih obdobij – Interreg I (1990–1993), Interreg II (1994–1999), Interreg III (2000–2006), Interreg IV (2007–2013) in Interreg V (2014–2020).

S Komisije EU so še pojasnili, da programi sodelovanja Interreg zajemajo celotno evropsko celino, skupni proračun pa je v programskem obdobju 2014–2020 vključno s prispevkom EU in držav članic znašal več kot 12 milijard evrov»Kampanja ob 30. obletnici programa Interreg bo potekala skozi vse leto 2020, njene glavne teme pa bodo sosedje, zeleno in mladi. V okviru kampanje bodo predstavljeni dosedanji dosežki in oblikovani predlogi, kako je mogoče v prihodnje storiti še več in še bolje,« so še sporočili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.