Naslovnica Svet & EU O novem predsedniku ZDA bodo bolj kot pandemija odločali protesti

O novem predsedniku ZDA bodo bolj kot pandemija odločali protesti

Avtor: Spletno Uredništvo

Do novih ameriških predsedniških volitev je manj kot 100 dni, trenutno pa ankete dajejo jasno prednost demokratskemu kandidatu Joeu Bidnu. Ameriški mediji trdijo, da bo o zmagovalcu volitev odločal koronavirus Covid-19, drugi analitiki pa opozarjajo, da bodo na razplet bolj vplivali protestniki, ki so zbrani okrog gibanja Black lives matter. 

O novem predsedniku ZDA bodo bolj kot pandemija odločali protestiMilica NFAC je nedavno demonstrativno obiskala tudi rojstni kraj rasistične organizacije KKK (foto: FB NFAC/Talib Atunde) 

 

Predsedniški kandidat demokratske stranke Joe Biden ima vsaj za zdaj po anketah očitno prednost pred aktualnim predsednikom Donaldom Trumpom, ki bo jeseni spet branil republikanske barve. Biden je v zadnjih dneh še povišal svojo virtualno prednost pred Trumpom, kar mediji pripisujejo neuspešnemu zoperstavljanju Trumpove administracije pandemiji koronavirusa.

Pravzaprav Biden glede te zdravstvene problematike najbrž sploh ne more izgubiti anketnih odstotkov, saj je sedanji predsednik odgovoren za vse ukrepe v ZDA, številke okuženih in umrlih Američanov pa kažejo, da svojega dela doslej ni opravil najbolje. Biden torej pridobiva po zaslugi ukrepov in tvitov Trumpa. A pandemija niti ni največja težava, s katero se trenutno soočajo Združene države Amerike in katere bo najbrž odločala o zmagovalcu volitev.

Na razplet bližnjih predsedniških volitev bodo precej bolj vplivali množični protesti, ki se še naprej vrstijo po vseh koncih ZDA. V Portlandu se že 50 dni zapored vsak večer bije mala državljanska vojna med protestniki in okrepljenimi enotami policije, v Louisvillu je včeraj marširala močno oborožena črnska milica iz Atlante NFAC in pomotoma ustrelila enega od svojih, v Texasu je včeraj džip s polno hitrostjo zapeljal proti demonstrantom, izmed katerih je en izvlekel pištolo in med streljanjem na vozilo ranil enega od kolegov protestnikov.

In to je le nekaj žarišč incidentov zadnjega konca tedna. Ljudstvo je jezno zaradi neskončnega niza nepotrebnih umorov temnopoltih državljanov s strani policije, katere operativne metode so močno sporne. Ker so se zaradi zakonov o nošenju orožja oborožili tudi protestniki, so orožje pripravili tudi vsi navadni državljani, ki se sedaj bojijo z svoje premoženje. Ko pa se bodo oboroženi protestniki NFAC ali antifašistine fronte ANTIFA prej ali slej srečali z oboroženimi pripadniki kakšne od belskih desnih milic, bo zagotovo začelo močno pokati.

Ob vsem tem nasilju sta osrednji vprašanjie, koliko protestnikov, zbranih okrog gibanja Black lives matter, bo v ZDA sploh odšlo na volišča in koga bodo volili, saj mnogi menijo, da so demokrati in republikanci del istega sistema, zato med njimi ni večjih razlik. Morda pa se zgodi, da se pojavi nek nestrankarski kandidat in pobere vse glasove nezadovoljstva. Sicer pa se bosta za položaj predsednika ZDA potegovala tudi kandidat stranke zelenih Howie Hawkins in kandidatka Svobodnjaške stranke Jo Jorgensen, a o njiju v ameriških medijih ne bo veliko govora.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.