Naslovnica Gospodarstvo Novih šest milijonov in širitev v Italijo

Novih šest milijonov in širitev v Italijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Po poročanju Evropske komisije bo slovensko Energetsko podjetje Resalta od Evropske investicijske banke prejelo 6 milijonov evrov posojila. Podpora bo obetavnemu zagonskemu podjetju omogočila, da se razvije v velikega neodvisnega ponudnika energetskih storitev in rešitev za obnovljive vire energije.

Novih šest milijonov in širitev v Italijo Nižanje stroškov energije, izboljšanje energetske učinkovitosti in zmanjševanje ogljičnega odtisa so postale vsakdanje prioritete tako za posameznike, kot tudi za podjetja in javne ustanove (foto: pixabay.com)

 

Podjetje Resalta je eno od vodilnih neodvisnih podjetij na področju energetskih storitev in razvoja obnovljivih virov energije na območju JV Evrope. Od ustanovitve, leta 2011, beleži visoko rast, uspešno je izpeljalo številne projekte ter pomagalo mnogim podjetjem oz. javnim institucijam pri zniževanju stroškov energije, izboljšanju energetske učinkovitosti in zmanjševanju ogljičnega odtisa.

“Podjetje je že razvilo in uvedlo rešitve, s katerimi je bilo prihranjene 300 GWh električne energije, letne emisije CO2 pa so se zmanjšale za 30.000 ton, kar ustreza 3.400 hektarjem na novo zasajenega gozda. Podjetje trenutno sodeluje s posamezniki, podjetji in občinami v Sloveniji, Bolgariji, na Hrvaškem, Češkem, v Italiji, Makedoniji, Črni gori in Srbiji.

Pomaga jim zmanjševati emisije CO2 in porabo energije ter varčevati pri stroških, povezanih z energijo. Podporo bo zagotovil naložbeni načrt za Evropo ali t. i. Junckerjev načrt, ki je do marca 2019 spodbudil že za 390 milijard evrov dodatnih naložb ter podprl 929.000 podjetij po Evropi. Naložbe v Sloveniji znašajo 941 milijonov evrov,” so zapisali na slovenski spletni strani Komisije EU.

Na podjetju so še pojasnili, da bo Evropski investicijski sklad Resalti zagotovil 6 milijonov evrov novega lastniškega kapitala. S pomočjo tega kapitala bo družba prerasla zagonsko fazo ter začela izvajati poslovni načrt, s katerim bo postala še bolj pomembna ponudnica neodvisnih energetskih storitev in rešitev na področju energije iz obnovljivih virov. To pa bo pozitivno vplivalo na slovensko gospodarstvo in gospodarstvo EU, predvsem pa tudi na okolje. 

Resalta je poleg tega pravkar najavila, da se širi v Italijo. Z italijanskim podjetjem za energetske storitve Free Energia je namreč ustanovila skupno podjetje. Subjekta sta se povezala v novem skupnem podjetju Free Resalta, ki je namenjeno združevanju strokovnega znanja in izkušenj ter virov za izvajanje novih projektov energetske učinkovitosti v Italiji (ter srednji in jugovzhodni Evropi).

Sicer je Resalta podetje, ki so ga ustanovile tri pomembnejše slovenske gospodarske družbe – Gorenje, Geoplin in Energetika Ljubljana, zato se je prvotno imenovalo GGE.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.