Naslovnica Šport Novi slovenski alpinistični podvigi v Patagoniji

Novi slovenski alpinistični podvigi v Patagoniji

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz skrajnega juga Južne Amerike tokrat ne prihajajo novice o rekordno visokih poletnih temperaturah, ampak o novih slovenskih alpinističnih podvigih. Luka Krajnc in Luka Lindič sta po 38 urah plezanja premagala 500-metrsko prvenstveno smer v jugovzhodni steni St. Exuperyja, David Debeljak in Gašper Pintar sta se izkazala s ponovitvijo smeri Titanic v Torre Eggerju, Pintar pa je preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu.

Kjer se kamen dotika neba – Luka Lindič v prvenstveni smeri Mir v JV steni St. Exuperyja (foto: Luka Krajnc)

 

Luka Krajnc in Luka Lindič, ki sta člana AO PD Celje-Matica, sta v argentinsko Patagonijo odpotovala sredi januarja, a jima vremenske razmere sprva niso bile naklonjene, zato sta morala čakati kar mesec dni. Šele v drugi polovici februarja sta končno lahko izkoristila vremensko okno in opravila vzpon. Slovenca sta v jugovzhodni steni Aguje St. Exuperyja (2558 m) preplezala novo smer, jo poimenovala ‘Mir’ in jo ocenila z A3, 7a+, 70°, 700 m (500 m nove smeri).

Potem, ko jima v prvem oknu ugodnega vremena ni uspelo, je bila vztrajnost poplačana v drugem poskusu, po 38 urah efektivnega plezanja in dveh bivakih. “Smer je ponudila začinjeno izkušnjo v najstrmejši alpski steni, ki sva jo kadar koli plezala,” sta povedala vse bolj mednarodno prepoznavna slovenska alpinista, ki sta od starta v dolini do povratka vanjo porabila manj kot 5 dni. S Planinske zveze Slovenije so še spomnili, da sta leta 1994 isto smer zaman poskušala premagati Argentinca Galgo in Horacio Gratton.

»Ime ‘Mir’ sta za prvenstveno smer izbrala, ker sta v tej steni poskusila že ob prvem vremenskem oknu in obrnila, a jima smer v dolini ni dala miru, drugi razlog pa je bil ta, ker sta bila vse dni sama in sta plezala v miru, medtem ko je bila v popularnih smereh gneča,« so še dodali s PZS. A to ni bil edini slovenski uspeh na območju Andov, ki si ga lastita tako Agentina, kot tudi Čile.

David Debeljak (AO PD Rašica) in Gašper Pintar (AO PD Ljubljana Matica) sta v Patagoniji že v začetku februarja izkoristila prvo obdobje, ko so bile plezalne razmere ugodne in .  ponovila smer Titanic (A0, 7a, M5, WI4, 950 m) na Torre Egger. “Epsko huda smer na verjetno najbolj ikoničen vrh daleč naokoli, vsekakor prava izbira glede na vreme in pogoje za plezanje. Mešanica strme, spodobno težke skale in lednih raztežajev, pa nekaj ledu v pokah in snežne gobe na vrhu,” je na kratko, a zelo slikovito vzpon komentiral Debeljak.

Gašper Pintar pa je v Patagoniji že dlje časa, saj je na začetku meseca januarja v navezi s Francozoma Damienom in Benoitom preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu (TD+ VI/5, 1500 m).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.