Naslovnica Gospodarstvo Proračun RS januarja s presežkom, blagajna ZZZS pa z največjim minusom

Proračun RS januarja s presežkom, blagajna ZZZS pa z največjim minusom

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravkar so bili objavljeni podatki o realizaciji državnega proračuna Republike Slovenije na mesečni ravni in sicer za januar 2020. Številke so pozitivne in sicer je bilo za skoraj 11 milijonov evrov presežka. Vendar pa so po drugi strani podatki o konsolidirani bilanci javnega financiranja negativni in sicer za 41 milijonov. Poleg publikacije ‘ Pregled javnofinančnih gibanj’ od začetka letošnjega leta podatke o državnem proračunu objavljajo tudi na spletnem portalu proracun.gov.si, kjer se številke ažurirajo vsakodnevno.

Proračun RS januarja s presežkom blagajna ZZZS pa z največjim minusom Podjetje Slovenija je januarja 2020 poslovalo pozitivno, a bi lahko bilo stanje še malce bolje (foto: pxfuel.com)

 

Publikacija Ministrstva za finance (MF), ki se imenuje ‘Pregled javnofinančnih gibanj’, za januar 2020 pravi, da je državni proračun Republike Slovenije v prvem mesecu letošnjega leta zabeležil presežek v višini slabih 11 milijonov evrov. Prihodki so dosegli 904,5 milijona evrov (in so bili od primerljivega obdobja v januarju 2019 višji za 82,8 milijona evrov), povišali pa so se tudi odhodki državnega proračuna in sicer so januarja letos dosegli 893,6 milijona evrov (ta številka je za 19,6 milijona evrov višja kot tista v lanskem primerljivem obdobju).

V vsakomesečnem pregledu pa so poleg podatkov o državnem proračunu RS predstavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja – Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in proračunov vseh občin po državi, ki jih je natanko 212. »Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri omenjene blagajne je v prvem mesecu letošnjega leta zabeležila okoli 1,678 milijarde evrov prihodkov in okoli 1,724 milijarde evrov odhodkov,« so še zapisali na MF. Negativa razlika je torej ‘težka’ 46 milijonov evrov.

Največ je k tem številkam prispevala blagajna Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer negativna razlika med prihodki in odhodki znašala kar prek 71 milijonov evrov. Vzrok za takšno stanje naj bi bilo predvsem dejstvo, da so bile v mesecu januarju 2020 opravljene poravnave vse zapadlih obveznosti do javnih zdravstvenih zavodov za  minulo leto 2019.

Zanimiv pa je tudi podatek o skupnih proračunih občin, kjer so v januarju 2020 ustvarili presežek v višini 13,6 milijona evrov. To je seveda pozitivno, a je obenem za skoraj tretjino, oziroma za natanko 7,7 milijona evrov manj kot januarja lani, ko je presežek znašal 21,2 milijona evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.