Naslovnica Svet & EU Nove skrbi glede širjenja afriške prašičje kuge v EU

Nove skrbi glede širjenja afriške prašičje kuge v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Po svetu se stopnjujejo skrbi zaradi širjenja afriške prašičje kuge. Prisotna je že v Afriki, Aziji, Evropi in Ameriki, samo na Kitajskem pa naj bi zaradi nje poginilo že prek 100 milijonov prašičev. Okužba za človeka ni nevarna, za populacije divjih in domačih svinj pa bi lahko prinesla tudi do 70% smrtnost.  

Nove skrbi glede širjenja afriške prašičje kuge v EUDivje svinje so bolj izpostavljene, a bi množičen pogin domačih svinj povzročil opazen dvig cen svinjskega mesa in ponekod po svetu morda celo lakoto (foto: afriskaprasicjakuga.si)

 

Države Evropske unije so že pred časom sprejele stroge ukrepe za omejevanje epidemije afriške prašičje kuge (APK). Cepiva zanjo namreč ni, med populacijo divjih in domačih svinj pa se z lahkoto prenaša z neposrednim stikom, prek hrane in vode, prek klopov in celo preko ljudi. V Evropi se trenutno z epidemijo spopadajo v Belgiji, na italijanski Sardiniji, v Baltskih državah, Poljski, Ukrajini, Romuniji, Bolgariji, Srbiji in Madžarski.

Afriška prašičja kuga je bila februarja letos uradno izkoreninjena na Češkem, a so kmalu zatem izbruhnile težave v Srbiji. Evropska komisija je bila zaradi pojava afriške prašičje kuge pri domačih prašičih v Srbiji hitro prisiljena sprejeti posebne zaščitne ukrepe za države EU. Tako so določili posebne pogoje za uvoz in tranzit mesnih izdelkov in obdelanih želodcev, mehurjev in črev, pridobljenih iz prašičev s poreklom iz Republike Srbije.

Določili so tudi postopke glede razkuževanja vozil za prevoz živali, predpisali termično obdelavo proizvodov, obdelavo v hermetično zaprtih posodah in dosledno uporabo veterinarskih spričeval. Komisija EU je ob tem pozvala vse države članice, naj ostanejo pozorne in dobro pripravljene. Zato v Sloveniji na posebni spletni strani APK tedensko objavljajo grafiko Evrope z označenimi okuženimi conami, poleg tega pa lovce, prašičjerejce, veterinarje in vse ostale pozivajo k budnosti.

»Vsak sum, da se je pojavila APK mora imetnik živali nemudoma sporočiti najbližji veterinarski organizaciji. Prijava suma APK je obvezna! Prav tako mora lovec, ki posumi na prisotnost APK v populaciji divjih prašičev ali opazi spremembe, na podlagi katerih bi lahko posumil na prisotnost APK v populaciji divjih prašičev, to nemudoma sporočiti na UVHVVR ali center za obveščanje, tel. 112,« opozarajajo z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.