Naslovnica Šport Nove obtožnice glede korupcije v vrhu svetovnega nogometa

Nove obtožnice glede korupcije v vrhu svetovnega nogometa

Avtor: Spletno Uredništvo

Ameriški FBI je pravkar razkril novo poglavje v korupcijskih praksah, ki so se v zadnjih 15 letih očitno kar redno dogajale pri izborih gostiteljev za svetovna prvenstva v nogometu. Tokrat gre za podkupovanje glede svetovnega nogometnega prvenstva, ki ga bo predvidoma Katar gostil leta 2022, in za SP, ki ga je Rusija gostila leta 2018.

Nove obtožnice glede korupcije v vrhu svetovnega nogometaObtožbe o korupciji v vrhu FIFE segajo še v čase, ko je bil predsednik Brazilec Joao Havelange. Havelange je leta 1998 predal vodenje FIFE Seppu Blatterju, medtem ko je njegov bivši zet in dolgoletni predsednik brazilske federacije Ricardo Teixeira še danes sredi afer (foto: NL-HaNA, ANEF/commons.wikimedia.org)

 

Ameriški federalni preiskovalni urad FBI je poskrbel za novo poglavje v aferi okrog podkupovanja na najvišjih nivojih mednarodne nogometne zveze FIFA. V ozadju zgodbe gre za velikanske vsote, ki se vrtijo pri izborih držav gostiteljic svetovnih prvenstev. Tokrat gre predvsem za nogometno svetovno prvenstvo, ki je bilo za leto 2022 dodeljeno Katarju, pa tudi glede prvenstva v Rusiji leta 2018 so se našle nove obtožbe.

Po poročanju angleških medijev je v novi obtožnici tožilcev iz New Yorka navedeno, da sta Nicolas Leoz, nekdanji vodja južnoameriške nogometne zveze CONMEBOL in bivši predsednik brazilske federacije Ricardo Teixeira, ob izboru za SP 2022 prejela podkupnine, da bi glasovala za Katar. Jack Warner, dolgoletni predsednik severno in srednjeameriške nogometne zveze CONCACAF, pa naj dobil kar 5 milijonov dolarjev (4 milijone funtov) za glasovanje za SP 2018 v korsit Rusije.

Poleg tega preiskovalci trdijo, da je bila predsedniku guatemalske nogometne federacije Rafaelu Salgueroju obljubljena neverjetna podkupnina višini 1 milijarde ameriških dolarjev, da bi glasoval za Rusijo kot gostitelja svetovnega prvenstva 2018. Sicer je prva preiskava na tem področju začela že leta 2013, leta 2015 pa so tik pred 65 zasedanjem FIFA v Ženevi aretirali sedem viskoih južno in srednjeameriških nogometnih funkcionarjev.

Tedaj je afera odnesla dolgoletnega predsednika mednarodne nogometne zveze FIFA Seppa Blatterja, med preiskavo pa je prišlo na dan, da naj bi se že leta 2008 zgodil zelo sumljiv transfer denarja iz Južne Afrike (ki je nato gostila SP 2010) na račun predsednika COCNACAF Jacka Warnerja. Skupno je bilo v preiskavi osumljenih več kot 30 funkcionarjev severno, srednje in južnoameriških nogometnih struktur.

Zgodba pa se tedaj ni končala, saj so Angleži sprožili alarm, potem ko niso bili izbrani za gostitelje SP leta 2018. Tik pred prvenstvom se je pojavil dokumentarni film, kjer so angleški novinarji dokazovali, kako naj bi Rusija podkupila marsikoga, da je bila izbrana za gostiteljico SP. Sicer so Angleži dobro vedeli, v kaj se spuščajo, saj so tudi sami močno lobirali za izbor, vendar so bile ruske metode očitno bolj uspešne.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.