Naslovnica Svet & EU Nove kmetijske kvote za EU brez Britancev

Nove kmetijske kvote za EU brez Britancev

Avtor: Spletno Uredništvo
Po dveh letih so bila pravkar uspešno končana pogajanja med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike glede novih kmetijskih kvot v okviru Svetovne trgovinske organizacije za EU po izstopu Britancev oz. Združenega kraljestva iz EU.
Nove kmetijske kvote za EU brez Britancev

Dogovor se tiče tudi izvoza in uvoza govedine (foto: pixy.org)

Nov dogovor je ena od vsiljenih posledic Brexita, saj so se odhodom oz. Združenega kraljestva iz EU morale v spremeniti predhodno dogovorjene količine pri mednarodni trgovini posameznih vrst dobrin. Z drugimi besedami so prej skupno kvoto v okviru Svetovne trgovinske organizacije (STO) sedaj razdelili med EU in ZK. Evropska unija se je iz več utemeljenih vzrokov glede novih kvot posebej pogajala z Združenimi državami Amerike.

»V tem sporazumu, doseženem v okviru STO, so prvotne količine ohranjene, vendar razdeljene med EU in ZK. Z njim je naši trgovini s kmetijskimi proizvodi in trgom zagotovljena gotovost in stabilnost. To je dobro znamenje naše zaveze za sodelovanje tako na dvostranski ravni kot v okviru STO. Vesel sem, da smo dosegli sporazum s svojim najpomembnejšim trgovskim partnerjem, ZDA,« je ob tem pojasnil Komisar EU za kmetijstvo Janusz Wojciejowski.

Nov sporazum zajema veliko različnih kvot na področju trgovine, med drugim za govedino, perutnino, riž, mlečne izdelke, sadje, zelenjavo, vino… Njegova finančna vrednost se meri v milijardah evrov, saj je ZDA globalno največji trgovinski partner EU. Sedaj mora nov dogovor najprej potrditi Evropska komisija, nato Svet EU, ratificirati pa ga mora tudi Parlament EU, šele nato bo dejansko začel veljati.

Čeprav bodo zagotovo pohiteli, utegnejo postopki trajati še več mesecev, v primeru nepričakovanih zapletov pa tudi kakšno leto. Medtem se Evropska unija o podobni porazdelitvi tarifnih kvot pogaja še z 21 partnericami,  pogajanja pa je že končala z Argentino, Avstralijo, Norveško, Pakistanom, Tajsko, Indonezijo in nekaterimi drugimi državami.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.